Iránba és Szíriába csapódott izraeli rakéták

Izraeli rakéták csapódtak be Irán és Szíria területén, ezt az információt több forrás is megerősítette.

Két amerikai tisztviselő megerősítette a CBS Newsnak, hogy péntek reggel izraeli rakéta csapódott Iránba. Kora reggel robbanásokat lehetett hallani Iszfahánban, ahol a félhivatalos FARS hírügynökség szerint egy katonai bázis közelében három robbanás történt, ahol vadászgépek állomásoznak. Az iráni média szerint az ország légvédelmi rendszere működésbe lépett, és három drónt semmisítettek meg. Iszfahán tartományban található egy légibázis és több katonai létesítmény, de az iráni média jelentése szerint az összes nukleáris létesítmény biztonságban van. Az iráni állami tévé szerint a robbanások a mini drónokat célzó légvédelem aktiválásának következményei voltak, és a tévé riportere Iszfahán központjában egy épület tetejéről jelentette, hogy „a város biztonságban van, az emberek élik normális életüket”.

Az izraeli hadsereg és a Pentagon egyelőre nem nyilatkozott az eseményekkel kapcsolatban. Az incidens azután történt, hogy április 13-án Irán több mint kétszáz drónt és rakétát indított Izrael ellen, válaszul egy feltételezett izraeli támadásra, amely a szíriai konzulátusukat érte és 13 ember halálát okozta. Izrael akkor jelezte, hogy visszavágnak, hogy elrettentsék Iránt az újabb rakétázásoktól, az iráni hadsereg vezetője pedig azt mondta, úgy látják, „minden célját elérte” az Izraelt célzó dróntámadás.

Az Egyesült Államok kijelentette, hogy nem vesz részt semmilyen izraeli válaszlépésben, hogy elkerülje a támadás eszkalációját, majd a brit és az amerikai kormány szankciókat jelentett be Irán ellen az Izrael elleni támadás miatt. Az esemény részletei egyelőre nem ismertek, de egy amerikai tisztviselő a CNN-nek azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, és a támadás egy katonai radarra irányult, bár a létesítmény nem nukleáris volt. Jeruzsálem korábban azt mondta Washingtonnak, hogy a hétvégi nagyszabású iráni támadásra adott ellencsapás korlátozott lesz. A történtek kapcsán további információk várhatók.

A CBS News azt írja, hogy az iráni állami hírügynökség, az IRNA szerint az ország légvédelmi rendszerét több ponton is élesítették. Az AP szerint pedig az iráni városokba tartó repülőjáratokat felfüggesztették. A portál beszámolója alapján azt lehet tudni, hogy a helyi ügynökségek robbanáshangokat észleltek Iszfahán térségből, ahol az iráni védelmi erők egy fő légi bázisa, valamint az iráni nukleáris programhoz kapcsolódó létesítmények is találhatóak.

Amint arról a Blikk is beszámolt múlt hétvégén, április 13-án Irán drón-és rakétatámadást indított Izrael ellen, Izrael pedig megígérte, a tett nem marad megtorlás nélkül. "Aki bánt minket, azt mi is bántani fogjuk" - fogalmazott akkor az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu. Az ellencsapásra egyébként már hétfőn készültek, de Izrael végül a kivárás mellett döntött.

Egy vezető iráni katonai parancsnok, Sziavos Mihanduszt szerint az Iszfahánban hallható robbanások azután történtek, miután a légvédelem lövéseket adott le egy „gyanús objektumra”. Mihanduszt szerint az éjszakai támadás során nem keletkeztek károk. Hosszein Dalirian, Irán Nemzeti Kibertér Központjának szóvivője szerint a légvédelem három drónt lőtt le. Hogy valóban nem keletkeztek-e károk, vagy Irán szándékosan igyekszik csökkenteni az ellenük mért támadás jelentőségét, egyelőre nem világos.

Ma reggel az izraeli légierő limitált támadást hajtott végre Irán ellen, megtorolva a múlt vasárnapi katonai akciót. Komoly kárról nincsen hír, egy katonai légitámaszpontot lőttek, vélhetően arányosítva az Irán által okozott kárhoz a válaszlépést. Az első felvételek az incidensről azt mutatják, hogy a teheráni légvédelem próbálta elhárítani Izrael támadását, de nincs arról információ, hogy akár egyetlen rakétát, repülőgépet lelőttek volna. Eddig úgy fest, mindkét fél próbálja elkerülni a további eszkalációt, Irán azt terjeszti, hogy nem történt érdemi kár, ezért nincs szó válaszcsapásról sem, Izrael pedig nem helyezett további katonai akciót kilátásba. A nap folyamán ez a helyzet természetesen változhat.

Robbanások történtek péntek hajnalban Iránban, az ország légvédelme működésbe lépett, amerikai sajtójelentések szerint az eset az Izrael elleni iráni légitámadás megtorlásának első lépése. Az iráni állítások szerint a robbanásokat nem rakéták váltották ki, csupán az történt, hogy a légvédelem megsemmisített néhány kisebb ellenséges objektumot. Egyelőre sem izraeli, sem amerikai oldalon nem közöltek hivatalosan adatokat a hajnali incidensről, így azt sem tudni biztosan, hogy Izrael megtorló akciójának nyitányát tapasztalhatta meg Irán. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint „okos választ” kell adni a perzsa állam légicsapásaira, el kell érni, hogy az irániak feszülten és idegesen várakozzanak, úgy érezzék, hogy bármelyik percben lecsaphat hazájukra az izraeli hadsereg.

A CNN jelentése szerint péntek hajnalban izraeli rakétatámadás érte Szíria déli részét is. A szíriai állami hírügynökség, a SANA szerint Izrael a déli légvédelmi állásokat vette célba, és a támadás anyagi veszteségekhez vezetett. Az izraeli hadsereg nem kommentálta az értesüléseket.