Izraeli válaszcsapás hatása az olaj és arany piacára

A Brent olaj ára és az arany jegyzése is emelkedésnek indult az izraeli dróntámadások hírére, de az áremelkedés mérséklődött, amikor Irán bejelentette, hogy légvédelme megsemmisítette a drónokat.

Az izraeli drónok által végrehajtott támadások hírére jelentős áremelkedés következett be a nemzetközi olaj- és aranypiacon. A Brent olaj ára majdnem 4,5 százalékkal nőtt, azonban az áremelkedés mérséklődött, amikor Irán közölte, hogy a légvédelme megsemmisítette a drónokat.

Az izraeli–iráni eszkaláció hatására a Brent olajfajta ára hirtelen emelkedett, hordónként 90,75 dollárra nőtt, de később csökkenést mutatott. Röviddel fél nyolc után már csak 1,9 százalékos drágulást regisztráltak, 88,78 dolláron, míg kilenc óra körül a hordónkénti ár 88 dollár körül alakult.

Az amerikai WTI olaj ára 87 dollárig emelkedett, majd csökkenés után 84 dolláron stabilizálódott. Az orosz Ural olajfajta ára szintén emelkedett, 84 dollárig, de a cikk írásakor már 81 dolláron állt.

Az arany ára is reagált az eseményekre: 1,82 százalékos emelkedéssel nyitott, unciánként 2433,3 dolláron, de a napi nyereség később 0,5 százalékra csökkent, és az ár 2398 dollár körül mozgott.