Egyenletes részszámlások fellélegezhetnek: nem várhatóak brutális gázszámlák

A rezsicsökkentett mennyiség naparányos figyelembe vételével a szakértő szerint nem kell többé kiugró összegű számláktól tartaniuk az egyenletes részszámlás fogyasztóknak.

Ribárszki Anna matematikatanár, a Gázszámla 2022-08-23-tól Facebook-csoport egyik aktív adminisztrátora szerint a jogszabályok módosítása után nem kell aggódniuk az egyenletes részszámlásoknak a brutális számlák miatt. A szakértő elmondása alapján azok, akiknek az év első felében volt az éves leolvasásuk, eddig sem kellett volna kiugró összegű számlákat kapniuk.

A jogszabályok pontosítása megakadályozza a magas nyári számlákat

Ribárszki Anna szerint az április 4-éig érvényes jogszabályokban is benne volt az, ami mostantól érvényes, csupán némi pontosítás történt. Az éves kedvezményes mennyiség földgáznál megajoule-ban 63 645, ami köbméterben változó lehet a fűtőértéktől függően. A szakértő hangsúlyozza, hogy a módosításoknak köszönhetően nem lesznek "csavaros számlák", és a tavalyihoz hasonló magas nyári számlák sem várhatóak.

A tavalyi elszámolás nem volt megfelelő

Ribárszki Anna szerint a tavalyi elszámolás nem volt összhangban a jogszabályokkal és az MVM üzletszabályzatával, mivel nem naparányosan számolták el a gázt. A csoport adminisztrátorai többször is jelezték az MVM felé a problémát, de nem kaptak érdemi visszajelzést. A szakértő úgy véli, a mostani módosítás valójában a tavalyi hibák korrigálása.

Az új számlák már a pontosított szabályok alapján készülnek

Az új jogszabály szerint a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell a naparányos elosztást. Ribárszki Anna szerint azonban nincsenek "folyamatban lévő ügyek", mivel az első "csavaros számlák" májusban érkezhettek volna, de a jogszabály módosítása miatt már nem kell százezres számláktól tartani.

Az egyenletes részszámlák minimális eltéréseket mutathatnak

A szakértő szerint mostantól az egyenletes részszámlások nagyjából egyforma összegű számlákat fognak kapni, eltérés csak a hónapok hossza miatt lehet. Azoknál, akik éves szinten többet fogyasztanak, mint a rezsicsökkentett mennyiség, érezhetőbb eltérés jelentkezhet. Ribárszki Anna felhívja a figyelmet, hogy a havi, illetve éves törtszámláknál továbbra is lehetnek problémák, és ezeket úgy lehetne orvosolni, ha nem köbméterben, hanem csak forintban számolnának az előlegszámlákon.

A diktálósoknál és a hőmérsékletfüggő részszámlásoknál nem várható változás, nekik továbbra is a hőmérsékletfüggő jelleggörbe alapján történik az elszámolás. Az MVM-nek küldött tisztázó kérdésekre egyelőre nem érkezett válasz.