A lengyel miniszterelnök szerint most dől el a háború sorsa

Donald Tusk lengyel miniszterelnök arra kérte a lengyel gazdákat, hogy szüntessék be az ukrán határátkelőknél folytatott blokádjukat, mivel úgy véli, hogy „most dől el a háború sorsa”.

A lengyel gazdák hónapok óta tartják lezárva az átkelőket a lengyel–ukrán határon, tiltakozásul az olcsó ukrán agrártermékek piacra kerülése ellen, amelyek aláássák a lengyel termékek árait és veszteségeket okoznak a helyi mezőgazdaságban dolgozóknak. A Tusk-kormány korábban inkább a lengyel gazdák oldalára állt Ukrajnával szemben, de most változást mutatnak az álláspontjukban.

Tusk szerint Ukrajna „nagyon-nagyon nehéz helyzetben van” az oroszok által az energetikai infrastruktúrára mért támadások következtében. Emiatt a lengyel hatóságok most nem engedhetik meg, hogy a gazdák blokádjai fennmaradjanak, függetlenül a tiltakozás okától.

„Semmiképpen sem árthatunk Ukrajnának egy olyan helyzetben, amikor a háború sorsa dől el” – hangsúlyozta Tusk. A miniszterelnök hozzáfűzte, hogy a kormány kész további támogatást nyújtani azoknak a gazdáknak, akik bevételük egy részét elvesztették.

A hatóságok az átkelők „megtisztításán” fognak dolgozni, de Tusk nem gondolja, hogy ehhez erőszak alkalmazása szükséges lenne.