Miért választják a magyar fiatalok a külföldi felsőoktatást?

Nehéz pontosan megállapítani, hogy miért döntenek a magyar fiatalok a külföldi felsőoktatás mellett, de a KSH adatai szerint változások figyelhetők meg az oktatási rendszerben. Az óvodások és a középfokú oktatásban résztvevők száma nőtt, míg az általános iskolai tanulóké és a felsőoktatási hallgatóké csökkent. Az alapfokú és középfokú nem nappali oktatásban többen, a felsőoktatás részidős képzéseiben és távoktatásban kevesebben vesznek részt.

A magyar egyetemisták között vannak, akik külföldön tanulnak, és akik itthon maradtak. A művészeti, természettudományi, sport és média területeken tanuló diákok beszámolói alapján újragondolhatjuk a belföld-külföld kérdését.

Szeredás Kristóf, a Színház- és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró hallgatója szerint osztálytársai jelentős része külföldre ment tanulni az érettségi után. Kristóf számára a magyar nyelv fontossága miatt nem merült fel a külföldi tanulás gondolata. Azonban most, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanul, elkezdte foglalkoztatni a nemzetközi kapcsolatok kialakításának és a külföldi támogatási rendszereknek a lehetősége.

Zágoni Regina, a dublini Institute of Art, Design and Technology new media studies hallgatója szerint a gyakorlatorientált oktatás és a segítőkész tanárok miatt érdemes külföldre menni. Regina a magyar oktatásban hiányolja a gyakorlati képzést, és úgy véli, hogy a külföldi tanulás szélesíti az ember látókörét.

Az ELTE Természettudományi Kar biológia szakos hallgatója, aki névtelenséget kért, elmondta, hogy a magyar orvosi egyetemek kiemelkedőek, különösen a boncolási lehetőségek miatt. A hallgató elégedett a hazai állami támogatással, de a jövőben elképzelhetőnek tartja, hogy külföldön dolgozzon.

Bencze Ákos, a The Hague University of Applied Sciences nemzetközi sportmenedzsment szakos hallgatója szerint a külföldre költözésnek logikus és átgondolt döntésnek kell lennie. Ákos szerint a külföldi tanulás nagyon megéri, ha az ember elhatározása megszületik.

A megkérdezett diákok egyetértenek abban, hogy a külföldi tanulás során erősen érezhető a család és a barátok hiánya.