OTP Banki szolgáltatások szünetelése és új korlátozások

Az OTP Bank ügyfelei számára fontos információk kerültek közzétételre a bank által tervezett digitális fejlesztések és új korlátozások kapcsán, melyek miatt több szolgáltatás is elérhetetlenné válik egy rövid időre, illetve változnak az átutalási szabályok.

Az OTP Bank tájékoztatása szerint fejlesztési okokból 2024. május 19-én hajnali 2 órától 3 óráig számos pénzintézeti szolgáltatás nem lesz elérhető az ügyfelek számára. Ebben az időszakban a következő szolgáltatásokat nem lehet igénybe venni:

  • az internetes és mobilbanki szolgáltatások,
  • valamint az online termékigénylés, ideértve a folyószámla, személyi kölcsön, áruhitel és értékpapír számla igénylését.

Ezen kívül az OTP Bank bejelentette, hogy 2024. május 8-tól korlátozza az internetes és mobilbanki átutalásokat, automatikusan 1 millió forintos átutalási limiteket állítva be a lakossági ügyfeleknek az internet- és mobilbankból indított átutalásokra egyaránt. Az új funkcióval együtt napi 1 millió forintos átutalási limitet is beállít a bank, amely azonban nem érinti a saját számlák közötti pénzmozgásokat. Az intézkedés célja az átutalási csalások megelőzése, mivel azok 85 százaléka megelőzhető lett volna, ha tavaly mindenki 1 milliós limitet állít be.

Az ügyfeleknek lehetőségük van az 1 millió forintos napi átutalási limitet bármikor módosítani, vagy ideiglenesen (a nap végéig) akár fel is függeszthetik az OTP MobilBankban.

A banki szünnapokra vonatkozó jogszabályi háttér alapján, a Hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény 286. paragrafusa értelmében a tervezett szolgáltatás módosítások bankszünnapnak minősülnek, még akkor is, ha ezek a szolgáltatások csak rövid ideig, nem egy teljes napig szünetelnek.

Legutóbb márciusban voltak hasonló leállások, akkor fejlesztési okokból szünetelt több napig a telefonos ügyfélszolgáltatások. Az előre tervezett bankszünnapokról értesítette ügyfeleit az OTP, a tájékoztatást az ügyfélelvárások teljesítése, illetve az MNB bankszünnapokhoz kapcsolódó előírásai miatt hozták nyilvánosságra.