Diplomata rendszámos autók szabálytalanságai Berlinben

Berlinben egyre több közlekedési szabálysértést követnek el a diplomáciai védettséget élvező járművek, az ADAC adatai szerint jelentős növekedés tapasztalható az előző évhez képest.

A német fővárosban a diplomata rendszámos autók által elkövetett közlekedési szabálysértések száma tavaly elérte a 16 615-öt, ami körülbelül 10 százalékos emelkedést jelent az előző esztendőhöz képest. Ez azt jelenti, hogy a helyi rendőröknek egyre több gyorshajtási, tilosban parkolási és egyéb közlekedési kihágást kellett tétlenül feljegyezniük.

Különösen az amerikai diplomáciai járművek vezetői szegik meg gyakran a szabályokat, hiszen az Egyesült Államokbeli diplomaták autóit 1055 esetben jegyezték fel a hatóságok. Emellett a szaúd-arábiai (826 eset) és az iraki (587 eset) kocsik is számos problémát okoztak.

A diplomáciai rendszámok felépítése is érdekes: az első karakter mindig egy nulla, ezt követően három számjegy az adott országot jelöli (például 17 az USA, 118 Szaúd-Arábia, 58 Irak), az utolsó szám pedig a jármű egyedi azonosítója. Ha az utolsó szám egy 1-es, akkor nagy valószínűséggel a nagykövet utazik az adott autóban.