A kormány évi több mint 2 milliárd forintot költ a női kézilabda BL négyes döntőjére

2025 és 2027 között Budapesten kerül megrendezésre a női kézilabda Bajnokok Ligájának négyes döntője, amelyre a kormány évente több mint 2 milliárd forinttal járul hozzá.

A Magyar Közlöny friss számából kiderül, hogy a kormány kiemelt nemzeti sportrendezvényként kezeli a kézilabda négyes döntőt. Ennek értelmében a 2025-ös költségvetésből 2,042 milliárd forintot, míg a 2026-os költségvetésből 2,450 milliárd forintot különítettek el a rendezvény megvalósítására.

A honvédelmi minisztert felkérték, hogy készítsen előterjesztést a 2027-es döntő költségeiről, amely szintén Budapest ad otthont.

Az idei eseményt június 1-2-án rendezik meg az MVM Dome-ban. A Győri Audi ETO KC a dán Team Esbjerggel mérkőzik az elődöntőben, míg a másik elődöntőben a több magyar játékost is soraiban tudó német SG BBM Bietigheim csapata a francia Metz HB ellen lép pályára. A Győr és az Esbjerg hatszor találkozott már egymással, és a magyar csapat még sosem kapott ki a dánoktól. A csoportkörök során négyszer, a négyes döntőben kétszer: tavaly a bronzmérkőzésen (28–27), 2022-ben pedig az elődöntőben (32–27) győzött.

A Győr az elmúlt három BL-kiírás győztesét, a Vipers Kristiansandot búcsúztatta a negyeddöntőben. Az első mérkőzésen hét góllal nyert, hazai pályán kétgólos vereséget szenvedett, de összesítésben így is simán jutott be a legjobb négy közé.

Per Johansson, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője szerint a négyes döntő minden résztvevője jó csapat, de az Esbjerg rendelkezik a világ jelenlegi legjobb keretével, rendkívül kemény együttes jó lövőkkel, olyan kitűnő játékosokkal, mint Henny Reistad és Nora Mörk. Fodor Csenge, a Győr 25 éves balszélsője szerint a találkozó akár a döntővel is felérhetne, és hangsúlyozta, hogy bárkinek van esélye a győzelemre.

A férfiak mezőnyében a címvédő Magdeburg a Veszprémet búcsúztató Aalborggal, a BL-rekorder Barcelona pedig a hamarosan Imre Bencét is soraiban tudó THW Kiel ellenfele lesz június 8–9-én, a Lanxess Arénában.