AstraZeneca vakcina: Kereskedelmi okok miatt állt le az értékesítés

Az AstraZeneca Vaxzevria vakcinájának forgalmazását nem a mellékhatások miatt, hanem kereskedelmi okokból vonták vissza.

Az Európai Bizottság (EB) május 7-i hatállyal visszavonta az AstraZeneca brit-svéd biogyógyszerészeti vállalat Vaxzevria nevű oltóanyagának forgalmazási engedélyét. A német nyelvű közösségi médiában terjedő híresztelések ellenére, melyek szerint a vakcina súlyos mellékhatásokkal jár, az értékesítés leállításának valódi oka a kereslet jelentős csökkenése volt.

Az ARD német köztelevízió tényfeltáró szerkesztősége utánajárt a helyzetnek, és megkereste az EB-t, a német szövetségi gyógyszerészeti intézetet (Paul-Ehrlich-Institut), valamint a gyártó céget is. Az EB megerősítette, hogy a vakcina hatásosságával és biztonságosságával kapcsolatban nincsenek kétségeik, és hangsúlyozták, hogy a gyógyszerek vagy vakcinák forgalomba hozatali engedélyének visszavonása kereskedelmi okokból nem szokatlan.

A német gyógyszerészeti intézet tájékoztatása szerint a Vaxzevria vakcinát Németországban már 2021. december 1-től nem alkalmazzák, és a kivezetés nem áll összefüggésben az oltóanyag ismert mellékhatásaival. A gyártó vállalat is megerősítette, hogy a vakcina gyártását és terjesztését a kereslet hiánya miatt szüntették be, és felhívták a figyelmet arra, hogy a Covid-19 megelőzésére több más vakcina is rendelkezésre áll, amelyeket a vírus új változataira fejlesztettek ki.

A cikkben nem szereplő, de fontos globális környezeti változásokra is felhívjuk a figyelmet. A New Scientist szerint áprilisban mérték a legmagasabb globális átlaghőmérsékletet, így ez a 11. egymást követő hónap, amikor megdőlt a melegrekord. Az átlaghőmérséklet 2024 áprilisában 15,03 Celsius-fok volt, ami 0,14 fokkal meghaladja a 2016-os április hónapra vonatkozó rekordot, és 1,6 fokkal volt melegebb, mint az ipari forradalom előtti időkben. A felmelegedésért az üvegházhatású gázok és az El Niño felelős, és bár az El Niño lenyugvása után a hőmérsékletnek átmenetileg csökkennie kellene, egyes tudósok attól tartanak, hogy ez nem így lesz. Az EU Kopernikusz programjának adatai szerint az óceánok felszíni átlaghőmérséklete egyre inkább a hosszú távú normák fölé emelkedik, és 2023 márciusa óta folyamatosan új rekordokat ér el. Az idei február és március hónapokban a tenger felszíne 21,09 Celsius-fokos napi átlagot ért el, és 2023. május 4. óta minden egyes nap megdőlt az évszakra vonatkozó napi rekord. A mostani április volt a legmelegebb április, ezzel pedig a hónapok levegőhőmérsékletére vonatkozó rekorddöntés is folytatódott. Ezek az adatok aggasztó jelek, amelyek rávilágítanak a klímaváltozás súlyosságára és a cselekvés sürgősségére.