Raiffeisen Bank: Az EKB követelményei hátrányosan érinthetik az orosz leánybank eladását

A Raiffeisen Bank International AG (RBI) részvényeseit arról tájékoztatta, hogy az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg felgyorsítást fog kérni az oroszországi tevékenység leépítésében, ami negatívan befolyásolhatja az orosz leánybank, az AO Raiffeisenbank eladásának lehetőségeit.

Az RBI 2022 februárja óta törekszik az oroszországi kockázatok csökkentésére, különös tekintettel a tőkehelyzet és likviditás, valamint a szankciókövetelményekből eredő kockázatokra. Azonban az EKB tervezett követelményei, amelyek szerint az ügyfeleknek nyújtott hitelállománynak és az Oroszországból származó nemzetközi fizetéseknek 2026-ig jelentősen, akár 65%-kal kell csökkennie a 2023 harmadik negyedévéhez képest, túlmutatnak az RBI saját tervein. Ez a helyzet hátrányosan érintheti az AO Raiffeisenbank eladását.

Az RBI továbbra is elkötelezett az AO Raiffeisenbank dekonszolidációjának megvalósítása mellett, és kész az egység eladására is. A bank közleményének közzététele után a részvényárfolyama csökkenésnek indult a bécsi tőzsdén, jelenleg körülbelül 1%-os mínuszban van.