Amerikai nagyvállalatok pénzügyi jelentései: fények és árnyékok

Az amerikai nagyvállalatok negyedéves gyorsjelentései vegyes képet festenek: míg a befektetési bankok és a gyógyszergyártók jelentős profitot realizáltak, a félvezetőgyártók és a hitelpiacok bizonytalanságot sugallnak.

A múlt héten kezdődött az amerikai nagyvállalatok negyedéves gyorsjelentéseinek szezonja, amelyet a legnagyobb bankok, mint a JP Morgan, Wells Fargo és Citigroup nyitottak meg, és a héten további pénzügyi szolgáltatók, gyógyszergyártók, chipvállalatok, valamint a Netflix is közzétette pénzügyi eredményeit.

A Goldman Sachs és Morgan Stanley részvényeinek árfolyama emelkedett a hét elején, miután mindkét pénzügyi szolgáltató a vártnál nagyobb profitot jelentett, ami főként a befektetési banki tevékenységek jelentős feljavulásának köszönhető. A Bank of America is erős bevételt ért el, azonban a bedőlő hitelek aránya majdnem megduplázódott az előző évhez képest, ami aggodalomra ad okot.

A Johnson & Johnson gyógyszergyártó vállalat a Covid elleni vakcinák eladásából származó bevételek nélkül is jelentős nyereséget ért el, és az osztalékát is 4,2 százalékkal megemelte, ami a hosszútávú befektetők számára különösen kedvező.

A félvezetőgyártók területén azonban nem ilyen rózsás a helyzet: az ASML megrendelései 61 százalékkal csökkentek, ami negatívan befolyásolta a szektor többi vállalatának, mint az AMD, Nvidia és Broadcom részvényeinek árfolyamát. A Taiwan Semiconductor negyedéves jelentése vált a figyelem középpontjává, amelytől az elemzők 18 milliárd dolláros bevételt várnak.

A hét egyik leginkább várt eseménye a Netflix negyedéves pénzügyi jelentése, amelytől a Wall Street 9,28 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 4,54 dollár profitot vár.