A Real Madrid egy dologban biztosan jobb, mint a világ bármelyik futballcsapata

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének manchesteri csúcsösszecsapásán ismét bebizonyosodott, hogy a Real Madrid számára nem létezik olyan párharc, amelyben le lehetne írni, ha az – amúgy akár óriási fölényben lévő – ellenfele nem viszi be a kegyelemdöfést. Ezt a lelkierőt pedig akkor is tisztelni kell, ha valaki nem a királyi gárdának szurkol.

A visszavágón a Real vitte be az első csapást, egy remek kontra végén Vinícius Júnior centerezését másodjára értékesítette Rodrygo. A 23 éves brazil a 20. gólját szerezte a Bajnokok Ligájában, ezzel ő lett az ötödik legfiatalabb, aki elérte ezt a mérföldkövet.

A Cityt nem törte meg a korai gól, hiszen az Etihadban az előző nyolc alkalommal, amikor hátrányba kerültek, egyszer sem kaptak ki (öt győzelem mellett három döntetlen volt a mérleg). A Real ugyanakkor szünetbeli előnyt követően 57 BL-találkozó óta veretlen volt.

Mindkét fél neve mellé egy újabb ikszet húzhattunk be, mivel a rengeteg helyzetből Kevin De Bruyne csak értékesített egyet.

Az elmúlt 20 idényben senkinek sem volt több kanadai pontja a BL-ben a Real ellen a belga középpályásnál, négy gólpassz mellett ez már a negyedik gólja volt.

A 42. veretlen hazai meccsével a klubcsúcsát beállító Manchester City hiába dolgozott ki 34 helyzetet a nyolcig jutó Real Madrid hősiesen állta a sarat.

A Bajnokok Ligája a Real Madrid játszótere, és bár volt egy időszak, amikor úgy festett, hogy a királyi gárda varázsa halványodni látszik, egy csapat ellen sem kell annyira megnyerni egy párharcot, mint a Real Madrid ellen.

Az elmúlt évtizedben a Real Madrid többször is képes volt a semmiből olyan párperces szériát varázsolni, amivel maga javára képes eldönteni a kérdéseket.

Csak a 2021–2022-es idényben a PSG, a Chelsea, a Manchester City és a Liverpool ellen is a Real Madrid fordított hátrányos helyzetből, és bizonyította, hogy ha nem verik agyon, bármikor képes továbbjutni.

A 17. elődöntő messze a legtöbb a klubok örökrangsorában, a BEK-et is beleszámolva a 33 is megközelíthetetlen, hogy a 14 elsőségről már ne is beszéljünk.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágók

Manchester City (angol)–Real Madrid (spanyol) 1–1 (De Bruyne 76., ill. Rodrygo 12.) – 11-esekkel: 3–4

Továbbjutott:* a Real Madrid,* 4–4-es összesítés után tizenegyesekkel.

Bayern München (német)–Arsenal (angol) 1–0 (Kimmich 63.)

Továbbjutott:* a Bayern München,* 3–2-es összesítéssel.

keddi eredmények

  • FC Barcelona (spanyol)–Paris Saint-Germain (francia) 1–4 (Raphinha 12., ill. Dembélé 39., Vitinha 54., Mbappé 61., 89. – az elsőt 11-esből)
  • Továbbjutott:* aPSG,* 6–4-es összesítéssel.
  • Borussia Dortmund (német)–Atlético Madrid (spanyol) 4–2 (Brandt 34., Maatsen 39., Füllkrug 71., Sabitzer 74., ill. Hummels 48. – öngól, Á. Correa 64.)
  • Továbbjutott:* a Dortmund,* 5–4-es összesítéssel.

(Borítókép: Visionhaus/Getty Images)

A szerdai negyeddöntők után már csak négy csapat van versenyben az idei Bajnokok Ligájában, így a nemzetközi sajtószokásoknak megfelelően eljött a világmegváltó elemzések ideje. A keddi negyeddöntők során a Barcelona és az Atlético Madrid kiesése a PSG, illetve a Dortmund ellen egyfajta kockázatkerülő magatartásként értelmezhető, míg a Dortmund kockázatosabb játékot vállalt, ami végül meghozta a továbbjutást.

Az Atlético Madrid identitáskrízise és a csapatrészekbe gyengén igazoló vezetőség problémái mellett, a Dortmund kockázatvállalása és a BVB szurkolói rokonszenvvel rendelkező edzője, Edin Terzić bátor döntései érdemelnek kiemelést.

A Barcelona–PSG párharcból a párizsiak kerültek ki győztesen, ahol Luis Enrique rugalmas és izgalmas taktikája, valamint a Barça 2016-os MSN triójának 2024-es megfelelőjének, Dembélé=Messi, Mbappé=Suarez, Barcola=Neymar triónak a dominanciája volt megfigyelhető.

A Bayern München az Arsenal elleni párharcban a Tuchel által vezetett csapat szívós védekezése és okos labdakihozatalai révén tudott továbbjutni, míg a Real Madrid a Manchester City elleni párharcban Ancelotti pragmatizmusával és a csapat lelkierőjével érdemelte ki a továbbjutást.

„A tökéletes futballmérkőzés nulla–nulla, teljes egyensúly a két csapat támadó- és védőmunkája között” – a legendás Gianni Brera szavai, noha szellemiségében a keddi játéknapok is jelen voltak, a maga „tökéletességében” igazából a szerdai, kicsit spagettiwesternes párharcokban mutatkozott meg.