Még száz nap, és kezdődik az olimpia, összeszedtük, mire érdemes figyelni

Az előző három olimpián három sportág szerepelt magyar szempontból kiemelkedően: a kajak-kenu, az úszás és a vívás. A legjelentősebb reményeink ezúttal is ebben a három ágazatban lehetnek, még ha most kettőben nagyobb is a bizonytalanság, mint korábban jellemző volt.

A sikersportágak

A vívás jelenti a stabilitást, még akkor is, ha nem a legkiszámíthatóbb sportágak egyike. A vívók ahhoz képest, hogy 2012-ben mindössze négy fővel, csapat nélkül indulhattak, most három csapat (női és férfi kard, férfi párbajtőr) biztosította a helyét, és a negyedik (női párbajtőr) is hajszállal maradt le. Tizenöt kvótát szereztek, ami elismerésre méltó. Mindhárom csapat éremesélyes, a férfi és a női kardválogatott megnyerte a világbajnokságot, a férfi párbajtőrben ott lesz 2019 és 2023 egyéni világbajnoka, Siklósi Gergő és Koch Máté is.

A sportágat ugyan megrázta egy doppingvétség, a párbajtőröző Kun Anna esete, akit jó eséllyel eltiltanak, és aki a világranglista harmadik helyéről száll ki. Szilágyi Áron kardvívásban háromszor nyerte meg az olimpiát, az amerikai Keeth Smart büszke lehet magára, mert egyedül ő tudta legyőzni még 2008-ban, amikor a magyar versenyző még csak 17 éves volt.

A női kardcsapat kétféle összeállításban nyerte a két vb-aranyat. Pusztai Liza, Szűcs Luca és Battai Sugár Katinka mindkét aranyéremből kivették a részüket, előbb Katona Renáta, utóbb Márton Anna volt a negyedik ember.

Úszásban Milák Kristóf formája okozta az elmúlt időszak bizonytalanságát, de ha fegyelmezetten, hiányzások nélkül lenyomja a következő 14 hetet, akkor éremre feltétlenül esélyes. Kós Hubert 200 háton világbajnok, és 100 háton is csúcsot döntött a napokban, de 100 pillangón is ígéretes a fejlődése. Az Európa-bajnokságon Milák Kristóf hat versenyszámban bizonyíthat: 50, 100 és 200 gyorson, valamint pillangón.

Nyílt vízen Rasovszky Kristóf a 2024-es februári vb-n már elkapta a nagy favorit német Florian Wellbrockot, a Szajnában is ő lehet a gyorsabb. Kajak-kenuban az előző olimpiához képest két síkvízi szám eltűnt a program karcsúsításakor, ami azt hozta magával, hogy kajakban három férfi és női arany adható.

Máshol is születhet még jó eredmény

Fontos versenyt láthatunk majd öttusában, hiszen a lovaglást kiszedik a tusák közül. Vitorlázásban Érdi Mária történelmi vb-aranyérmet nyert 2023-ban. A birkózásban 1979 óta várt aranyérem született meg a tavalyi világbajnokságon, a szabadfogású Muszukajev Iszmail szerezte.

A küzdősportokban a taekwondós Márton ikrek közül Viviána lesz ott. Ökölvívásban Akilov Pylyp lehet az, aki a 80 kilóban meglepi a mezőnyt. A dzsúdóban Tóth Krisztián már bronzérmesként utazhat. Lövészetben Pekler Zalánra és Péni Istvánra kell figyelni.

Tornában négy versenyző indulhat, Cziffra Bettina Lili és Bácskay Csenge helye biztos. Atlétikában három versenyző teljesítette eddig a szintet, Halász Bence kalapácsvető a pesti vb-n odaért egy bronzra. A kerékpáros Vas Kata Blanka az előző olimpia egyik legkellemesebb meglepetése volt a negyedik helyével. A teniszező Marozsán Fábián négy top tízes játékost vert meg egy év alatt.

Húsz év után jutott ki négy csapat is

2004 után ismét négy csapat jutott ki, és mivel Európában lesz az esemény, a szurkolók folyamatosan vándorolhatnak az uszoda és a kézicsarnok közt. A férfi vízilabdacsapat a 2023-as aranyérem után váratlan vereséget szenvedett az idei vb-n a franciáktól. A nők vb-döntőbe jutottak idén, ami a bizakodásukat táplálhatja. A kézilabdázók mindkét vonalon továbbmentek 2004-ben a csoportból, erre most is megvan az esély.

Milyen állapotban van a hazánk

Tokióban húsz érmet nyertek a magyar sportolók, ezzel a mennyiséggel vélhetően most is elégedett lenne itthon mindenki. Ha most kevesebb mint húsz érmet teljesítenének a sportolók, akkor még az is előfordulhat, hogy valamiféle számonkérésre sor kerülne.

A párizsi olimpia felé vezető út

Száz nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt a Magyar Olimpiai Bizottság a városligeti Millennium Házában tartott sajtótájékoztatót, ahol a magyar sportirányítás első számú vezetői mellett több legendás bajnokunk és az idei ötkarikás játékokra kvótával rendelkező versenyzők is részt vettek. A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, Schmidt Ádám gratulált a női kézisek vasárnap megszerzett kvótájához, amelynek köszönhetően húsz év után ismét négy magyar csapat szerepelhet az olimpián. A 3x3-as női és férfi kosárcsapatnak még van lehetősége és esélye a kvótaszerzésre, amelyek egy hónap múlva Debrecenben harcolhatják ki ugyanezt.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt kiemelte, hogy a csapatlétszám már 150 kvótánál jár, és akár 190 fő körül is lehet a végső csapatlétszám. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Fürjes Balázs szerint a párizsi olimpián a magyar sport ünnepére is készülünk, és hangsúlyozta, hogy a nyári olimpiai játékok tizenkét év után térnek vissza Európába. Az MVM vezérigazgatója, Mátrai Károly büszkén emelte ki, hogy a világbajnok és Európa-bajnok vitorlázó, Érdi Mária személyében először lesz saját egyesületük képviselője az olimpián. Az eseményen megjelent több olimpiai bajnok, olimpiai érmes, és a sportolók mellett a szponzorok is fontos szerepet kaptak a felkészülés támogatásában.

A párizsi olimpia szervezésével kapcsolatban azonban még számos bizonytalanság áll fenn, különösen a biztonság terén. Franciaországban a terrorkészültség szintjét októberben emelték ismét a legmagasabbra, és a sportolók és nézők biztonságának garantálása lesz a legnagyobb kihívás. A nyitóünnepség helyszíne és a Szajnában tervezett versenyszámok megrendezése is kérdéses, mivel a folyóban jelen lévő kórokozók miatt egészségügyi aggályok merültek fel. A magyar sportolók közül sokaknak még június végéig van lehetőségük kvótát szerezni. Az eddigi 150 kvótás sportoló mellett a női és férfi vízilabdázók és kézilabdázók mellett a kosaras lányok előtt is nyitva áll a lehetőség, bár eddig nem tudtak élni vele. A MOB szerdai sajtóeseményén részt vett Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is, aki elmondta, hogy az olimpiai bizottság folyamatosan egyeztet a szervezőkkel a biztonsági kérdésekről is.