Nestlé botránya: Hozzáadott cukor a bébiételekben szegény országokban

Egy jelentés szerint a Nestlé hozzáadott cukrot és mézet ad a szegényebb országokban értékesített bébi tápszerekhez és gabonapelyhekhez, míg Európában, például az Egyesült Királyságban, a kisgyermekeknek szánt tápszerekben nincs ilyen.

A svájci Public Eye oknyomozó szervezet és az International Baby Food Action Network által végzett vizsgálat során a Nestlé termékeiből mintákat küldtek egy belga laboratóriumba elemzésre. Az eredmények alapján a Nido tejkészítmény és a Cerelac gabonapehely mintáiban szacharóz vagy méz formájában hozzáadott cukrot találtak. Ezek a termékek egyévesnél idősebb csecsemőknek, illetve hat hónapos és kétéves kor közötti gyermekeknek készülnek.

Laurent Gaberell, a Public Eye mezőgazdasági és táplálkozási szakértője szerint a Nestlének meg kell szüntetnie ezt a "veszélyes kettős mércét" és világszerte abba kell hagynia a három év alatti gyermekeknek szánt termékekben a cukor hozzáadását, mivel az alacsony és közepes jövedelmű országokban egyre nagyobb problémát jelent az elhízás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Afrikában az öt év alatti túlsúlyos gyermekek száma 2000 óta közel 23%-kal nőtt. Globálisan pedig több mint egymilliárd ember él jelentős túlsúllyal.

A WHO európai iránymutatásai szerint a három év alatti gyermekeknek szánt élelmiszerekben nem szabad hozzáadott cukrot vagy édesítőszert használni, és a kutatók szerint ez a dokumentum a világ más részein is érvényes kellene, hogy legyen. Dr. Nigel Rollins, a WHO egészségügyi tisztviselője szerint az eredmények "olyan kettős mércét képviselnek, amely nem igazolható".

A kutatók megállapították, hogy Szenegálban és Dél-Afrikában a hat hónapos és idősebb csecsemőknek szánt kekszízű gabonapelyhek 6 g hozzáadott cukrot tartalmaznak minden adagban, míg Svájcban az ugyanezen termékben nincs hozzáadott cukor. Indiában a Cerelac termékek átlagosan több mint 2,7 g hozzáadott cukrot tartalmaznak minden adagban. Brazíliában a Cerelac Mucilon néven ismert, és nyolc termékből kettőben nem találtak hozzáadott cukrot, a többi hat termékben azonban adagonként közel 4 g cukrot találtak. Nigériában egy vizsgált termékben 6,8 g hozzáadott cukrot mutattak ki.

A Nido márka termékeinek világszerte történő vizsgálata során jelentős eltéréseket találtak a cukortartalomban. A Fülöp-szigeteken a kisgyermekeknek szánt termékek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, míg Indonéziában a Dancow néven forgalmazott Nido bébiételek 100 gramm termékenként körülbelül 2 g hozzáadott cukrot tartalmaznak méz formájában. Mexikóban a három Nido termék közül kettő nem tartalmazott hozzáadott cukrot, a harmadikban azonban adagonként 1,7 g-ot találtak. Dél-Afrikában, Nigériában és Szenegálban a Nido Kinder 1+ termékek mindegyike közel 1 g cukrot tartalmazott adagonként.

A Nestlé szóvivője a vállalat nevében kijelentette, hogy bíznak termékeik táplálkozási minőségében, és prioritásként kezelik a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges összetevők használatát. Hozzátette, hogy a bébiételek szigorúan szabályozott kategóriába tartoznak, és a Nestlé mindig betartotta a helyi előírásokat és a nemzetközi szabványokat, beleértve a címkézési követelményeket és a szénhidráttartalomra vonatkozó határértékeket is. A termékeikben lévő összes cukrot, beleértve a mézből származókat is, feltüntetik. A vállalat az elmúlt évtizedben világszerte 11%-kal csökkentette a hozzáadott cukrok összmennyiségét a csecsemőételek kínálatában, és folytatja a termékek újratervezését a további csökkentés érdekében. A receptúrák variációi pedig olyan tényezőktől függnek, mint a helyi szabályozás és a helyi alapanyagok elérhetősége.