Az elmúlt napok botrányai után tőlük tanulhat Magyar Péter

A politikai kampányokban a zenének nem csupán ceremóniamesteri szerepe van, hanem az indulók révén a politikusok és pártok imidzsének erősítésére is szolgál. A muzsika kiváló eszköz arra, hogy a jelöltek a választókkal "egy húron pendüljenek". Magyar Péternek, a TISZA párt politikusának is érdemes lenne figyelembe vennie ezt a marketingfogást, különösen a közelmúltban kirobbant botrány után, amikor is 2024. április 6-i tüntetésén engedély nélkül használtak fel ismert dalokat.

Magyarországon a pártokhoz köthető indulók a jellemzőek, kevésbé a konkrét politikusokhoz írt dalok. A Fidesz 1990-es kampányának szlogenje, "Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!" a Roxette Listen To Your Heart című számának felhasználásával vált emlékezetessé. Az MSZP "Igen, igen" című kampánydala szintén mély nyomot hagyott a köztudatban.

Az Egyesült Államokban a kampánydalok magasabb szintre emelkedtek, gyakran a jelöltek számára írt eredeti kompozíciókká váltak. William Henry Harrison "The Harrison Song" című dala például a választók azonosulását és a jelölt katonai múltját is kiemelte. Lyndon Johnson "Hello, Lyndon!" című száma a "Hello, Dolly!" musicalből származik, melyet az 1964-es demokrata gyűlésen Carol Channing adott elő. John F. Kennedy "High Hopes" című dala Frank Sinatra 1959-es slágerének átdolgozása volt, mely Kennedy kampányának optimizmusát sugározta. Richard Nixon "Buckle Down With Nixon" című dala pedig a "Buckle Down, Winsocki" című musicalszám átirata volt.

A politikai kampányok és a zenék kapcsolatán túl a választási küzdelem más területein is érdekes fejlemények történnek. Vitézy Dávid, a főpolgármester-jelölt, vitára készül Karácsony Gergellyel, és szeretné visszaállítani Budapest történelmi zászlaját, amely a városegyesítés jelképe. Vitézy szerint a főpolgármester nem teljesítette ígéreteinek zömét, és bízik abban, hogy a jelölti vita megvalósul, amelyben Karácsony Gergely is részt vesz. A főpolgármester-jelölt hangsúlyozza, hogy nem szeretné, ha Budapest pártpolitikai csatatérré válna, hanem szakpolitikai programot kíván bemutatni.

Egy másik politikai szereplő, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki az Új Kezdet pártot alapította, elmondta, hogy nem köt megállapodást pártokkal az idei választáson, és nem szeretné, ha a pártcsatározásokat bevonják Gödöllő életébe. Gémesi azt is elárulta, hogy Magyar Péterrel is tárgyalt, amikor a politikus pártot keresett, de végül nem kívánta, hogy nevét összekapcsolják Magyarral, mivel attól tartott, hogy a Fidesz-média támadásba lendülne.

A politikai viták és kampányok mellett a vádaskodások és a hazugságok is előkerülnek. Jószai Attila, a DK szigetszentmiklósi önkormányzati képviselője, hazugságvizsgálóval cáfolta, hogy kapcsolatban állna Kövér Lászlóval. Jószai egy videóban mutatta be a poligráfos vizsgálat jegyzőkönyvét, amely szerint nem adott megtévesztő választ a kapcsolatukra vonatkozó kérdésekre. A képviselő szerint a város polgármestere, Nagy János, aki korábban állította, hogy Jószai gyakran látogatja Kövért, összejátszott a Fidesszel és tudatos hazugságot terjesztett róla. A DK most lemondásra szólítja fel Nagy Jánost, és be is perelte őt a szigetszentmiklósi polgármestert a tüntetésen elhangzott állításai miatt.

Fontos megjegyezni, hogy a poligráfos vizsgálatok megítélése a magyar jogban nem egyértelmű, és a bíróságok mérlegelési körébe tartozik, hogy mennyiben fogadják el az eredményét a bizonyítékok között. A DK-s politikus, Jószai Attila, aki Nagy János szigetszentmiklósi polgármester által tett vádakat cáfolta, egy független budapesti magánvállalkozásnál végzett poligráfos vizsgálaton nem adott megtévesztő választ a Kövér Lászlóval való kapcsolatára vonatkozó kérdésekre. A vizsgálat során többek között arra kerestek választ, hogy Jószai járt-e valaha Kövér László házában, tárgyalt-e vele személyesen, telefonon vagy interneten keresztül, illetve írásban kommunikált-e vele. A DK Nagy Jánostól bocsánatkérést és lemondást vár, és a polgármester nyilvánosan bocsánatot is követel a kijelentéséért, mivel a poligráfos vizsgálat szerint Jószai Attila igazat mondott mind a négy kérdés esetén.