Lil Frakk: Szívesen leülnék beszélgetni olyan arccal, aki fideszes

Az újhullámos hiphop generáció egyik legnépszerűbb előadója, Lil Frakk a napokban megjelent új lemezéről, magányról, Magyar Péterről és arról is beszélt nekünk, hogy zsűrizne-e az X-faktorban, és hogy frusztrálja-e őt, hogy még nem volt szóló bulija a Budapest Parkban. A generációs életérzésekről Csatlós Hanna és Balla István faggatta.

Az új album címe Innen a név, ami a korábbi Honnan a név című dalra utal. Lil Frakkot zavarja, ha az anyakönyvezett nevén, Babaitisz Jorgoszon vagy a művésznevén, Lil Frakkon rugóznak, mert ezek a kérdések szerinte a felkészületlenséget tükrözik. A Sziluett című dalában kitárulkozik, és elismeri, hogy nem érte el azokat a célokat, amelyeket mások vártak tőle, de hangsúlyozza, hogy a boldogsága nem ettől függ. A művész kiégésről is beszélt, ami az elmúlt hat év után jelentkezett nála, és változtatásokat hozott a zenéjében és performanszában.

Az új albumot egy korszak lezárásának tekinti, amelyben tudatosabb projekteken szeretne dolgozni. A gyorsan változó zenei világban a régebbi dalok már nem mindig működnek, és ezért az előadóknak gyakran kell újabb dalokkal előrukkolniuk. Lil Frakk szerint a mai magyar újhullámos rapgeneráció egy nagy baráti társaság, ahol nincs helye a rivalizálásnak, és ahol az összetartás az undergroundból indult közös múltból ered.

A művész tisztában van azzal, hogy a közösségi média követői miatt nagy felelősség hárul rájuk, de nem szeretné korlátozni magát abban, hogy milyen témákban és hogyan szólal meg. Politikai véleményét is megfogalmazza dalokban, de nem akar aktivista szerepbe csúszni. A Hideg című számában például arról rappel, hogy a politika hidegen hagyja, kivéve, ha valaki fideszes.

A Boszi című dal alapja egy Ghymes-dal, amelyet Lil Frakk feldolgozott, és Szarka Tamás is jóváhagyta. Az albumon a hiphop mellett népzenére, világzenére épülő dalok is helyet kaptak, és például egy house dal is szerepel. A tehetségkutatókról alkotott képe a generációnak nem túl pozitív, de Lil Frakk nem zárkózik el a tévés szerepléstől, és az X-Faktorban való zsűrizést sem utasítaná el.

A Sávlekötő című műsorukban hamarosan bemutatott tehetségkutató lesz, amely egy alternatívája kíván lenni a megszokott tévés műsoroknak. Lil Frakk szerint a kitűnéshez sok véletlen, szerencse, egyediség és önreflexió szükséges. Öt vagy tíz év múlva szerinte csak 1-2 előadó marad fenn, akiket azonosítani fognak ezzel az időszakkal.

A művész öt év múlva is szeretne a zenei karrierjét futtatni, de a műsorvezetést sem adná fel. A Z generáció jellegzetességeként említi, hogy a mai előadók sokkal tudatosabbak és sokféle tevékenységet végeznek.