Izrael válasza a terrortámadásokra: 19 milliárd sékel a gázai határ menti közösségeknek

Az izraeli kormány egy ötéves, 19 milliárd sékel értékű programot hagyott jóvá, amely a gázai határ menti közösségek helyreállítását és megerősítését célozza meg a tavaly októberi Hamász terrortámadások nyomán.

A program keretében a lakhatás, infrastruktúra, oktatás, munkahelyteremtés és egészségügy területeken nyújtanak majd támogatást. Benjámin Netanjahu miniszterelnök kiemelte Izrael eltökéltségét a Hamász terrorcselekményeivel szembeni védekezésben, és az ország építésének, valamint védelmének fontosságát hangsúlyozta.

A Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatása alapján a helyi közösségek a kormányzati szervekkel és az üzleti szektorral együttműködve dolgoznak majd a program megvalósításán. Az együttműködés célja, hogy a területet életképes, vonzó és virágzó hellyé tegyék.

Az Axios hírügynökség értesülései szerint Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget. Az izraeli tisztségviselők szerint a haditanács végül "operatív okok" miatt változtatta meg álláspontját a tervezett katonai művelettel kapcsolatban, míg az amerikai források szerint az Egyesült Államok kétségeket fogalmazott meg a válaszlépés mértékét illetően, és valószínűnek tartották, hogy a válaszcsapás a helyzet eszkalálására sarkalta volna Iránt.

Több magas rangú izraeli tisztviselő, köztük Hertzi Halevi tábornok, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezérkari főnöke, Yoav Gallant védelmi miniszter, valamint Benny Gantz és Gadi Eizenkot miniszterek támogatták a katonai válaszlépést. Mindannyian korábban magas katonai beosztásokat töltöttek be. Ezzel szemben Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Aryeh Deri, az ultraortodox Shas párt vezetője óvatosabb álláspontot képviselt ebben a kérdésben.

A Sky News anyagában ugyanakkor azt is kiemeli, hogy a döntés hátteréről szóló információk nem kaptak független megerősítést.