Új fajok és ismeretlen hegyek felfedezése

A kutatók új állatfajokat és eddig ismeretlen hegyeket is találtak a víz alatt és a víz fölött. A felfedezések során egy tigrismacska alfajt és a Húsvét-sziget közelében több mint 50 új tengeri fajt azonosítottak.

A tudományos világban nagy örömöt okoz, amikor új állatfajokat fedeznek fel, és ez egyre gyakrabban történik, ahogy az ember egyre távolabbi területekre jut el. A brazil kutatók egy új tigrismacska alfajt, a "felhős tigrismacskát" (Leopardus pardinoides) találtak meg, amelyről korábban nem volt tudomásuk. Ez az alfaj Dél- és Közép-Amerikában honos, és már a felfedezésekor a veszélyeztetett kategóriába sorolták. A tigrismacska összes faját fenyegeti az élőhely-pusztítás, a vadászat és az erdőirtás, valamint a csíkos pampamacskával való hibridizáció is.

A szárazföldi felfedezések mellett a tengeri expedíciók is új fajokat tárnak fel. A Schmidt Ocean Institute kutatói a Húsvét-sziget közelében több mint 50 új tengeri fajt fedeztek fel, köztük tintahalakat, halakat, korallokat, puhatestűeket, tengeri csillagokat, üvegszivacsokat, tengeri sünöket, rákokat és homárt. A Sala-y-Gómez-szigeten, ami egy Chiléhez tartozó lakatlan sziget, 160 különböző fajt azonosítottak, amelyek közül egyharmad eddig ismeretlen volt a tudomány számára. Itt találtak egy fluoreszkáló mélytengeri korallfajt és egy "szomorú smiley"-ként emlegetett tengeri varangyhoz tartozó halat is.

A kutatók egy új mélytengeri sárkányhal fajt is felfedeztek, amely a viperahalfélék családjába tartozik, és akár 2000 méteres mélységig képes leúszni. A nőstények bajszosak és nagy fogaik vannak, míg a hímeknek nincs arcszőrzetük és foguk.

A Schmidt Ocean Institute expedíciója során a tengerfenék földrajzi jellemzőiről is végeztek felméréseket, és 78 000 négyzetkilométernyi területet térképeztek fel. Hat olyan víz alatti hegyet találtak, amelyekről korábban nem voltak feljegyzések. Ezek a hegyek kialudt vulkánok maradványai, és a mélytengeri biodiverzitás szempontjából fontosak, hiszen korallok, szivacsok, halak, lábasfejűek és rákfélék élőhelyei.

Az idei második sikeres expedíciójuk során a kutatók hangsúlyozták, hogy a különleges és érintetlen ökoszisztéma egyedülálló biológiai sokféleséggel rendelkezik, és ezért védelmet érdemel.