Grúziában elfogadták a vitatott "külföldi ügynök" törvényt

A grúz parlamentben, a korábbi verekedéses incidens után, szerdán megszavazták a sokat vitatott „külföldi ügynökökről” szóló törvényjavaslatot.

A törvényjavaslat elfogadása előtt a Grúz Álom párt bejelentette, hogy újra benyújtja a korábban tiltakozások miatt elvetett tervet, amely szerint a külföldről finanszírozást kapó szervezeteknek mint külföldi ügynököknek kell regisztráltatniuk magukat, vagy pénzbírságot kell fizetniük. A törvényjavaslatot a Grúz Álom azzal indokolta, hogy szükséges az átláthatóság elősegítése és a külföldi erők által erőltetett „álliberális értékek” elleni harc, miközben az ország az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozásra törekszik.

Az EU decemberben adta meg Grúziának a tagjelölti státuszt, de a törvényjavaslatot ellentétesnek találta az unió értékeivel. A grúz kritikusok az új jogszabályt „orosz törvénynek” nevezik, mivel hasonlóságot mutat azokkal a jogszabályokkal, amelyeket Oroszországban az eltérő véleményűek ellen használnak. Oroszország népszerűtlensége Grúziában a támogatott szakadár területek és a 2008-as rövid háború miatt érthető.

A magyar-grúz kapcsolatok az elmúlt években egyre barátságosabbá váltak, Grúzia vezetői Orbán Viktor politikáját példaként kezelik, és a magyar kormány retorikáját és stratégiáját is átveszik. Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra szólította fel az uniós választópolgárokat, hogy a közelgő európai parlamenti választásokon váltsák le a mainstream politikai elitet, és bírálta az EU végrehajtó szervét, az Európai Bizottságot, amiért az szerinte a koronavírus-járványt ürügyként használta fel arra, hogy Magyarországot pénzügyileg zsarolja. A miniszterelnök már nem tartja szuverén országnak Ukrajnát, és ellenzi annak EU-csatlakozását és NATO-tagságát, Ukrajnát „már csak egy protektorátusnak” nevezve, amely nyugati pénzre és fegyverekre támaszkodik.

Októberben választásokat tartanak Grúziában, ahol a közvélemény-kutatások szerint a Grúz Álom továbbra is a legnépszerűbb párt, bár 2020 óta veszített a támogatottságából. Az Európai Parlamentben azonban a felmérések szerint kényelmes többsége maradhatnak a mérsékelt jobboldali néppártnak, a szocialistáknak és a liberálisoknak.

Orbán Viktor a Nemzeti Konzervatív Konferenciával fő szónoka volt, bírálta az EU klímapolitikáját és mezőgazdasági szabályait, amelyek szerinte nagy nehézségek elé állították a gazdákat, és kijelentette, hogy Európa "migrációs válsága" most rosszabb, mint valaha. A Nemzeti Konzervatívok Konferenciája szerdán folytatódott, miután megnyert egy jogi eljárást a belga főváros hatóságai ellen, amiért betiltották az eseményt a közrend megzavarásával kapcsolatos aggályok miatt. Eredetileg kedden lett volna a konferencia, de végül szerdán tudták csak folytatni.