Eljárást indít a főváros a pénzt szóró influenszerek ellen

Jogosulatlan reklámtevékenység és közterület-használat miatt eljárást indít a főváros a szombati pénzszórás szervezői ellen, amelyről a Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatta a 444-et.

Többszáz tizenéves gyűlt össze Budapest belvárosában, a Dalszínház utcában szombaton, amikor a Mobilfox influenszere, Szépréthy Roland kétmillió forintnyi összeget szórt szét ezresekben a cég irodájának tetejéről, majd később a Deák téren. Az esemény során a fiatalok nemcsak egymást taposták, hanem a nagy igyekezetben a közeli virágokat is letarolták. Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze elmondta, hogy egy komplett frissen ültetett virágágy is megsemmisült az esemény következtében, és az okozott kár kifizettetése „csak egy hosszadalmas polgári peres úton lehetséges”.

Az Index és a 444 is megszólaltatta az influenszert, valamint a Mobilfox tulajdonosát, Diller Kevint. Szépréthy Roland többek között azt mondta, kevesebb emberre számított, nem gondolta, hogy „ennyien szeretik őket”, Diller Kevin pedig arról beszélt, hogy az eseménynek volt egy jó közösségépítő hangulata, bár utólag belegondolva maga a pénzosztás nem biztos, hogy jó ötlet volt. Diller Kevin később hozzátette, hogy ha újra dönthetne, a pénzosztás részét már nem csinálná meg. Szépréthy vasárnap a Telexnek azt mondta, hogy a rendezvény bejelentett és a rendőrséggel egyeztetett volt, ahol egy ponton 7000 főből is állhatott már a tömeg. 20-30 biztonsági őrrel és folyamatos tájékoztatással védték a helyszínt, ahol személyi sérülés nem történt, de még csak kiemelni sem kellett senkit nem megfelelő viselkedés miatt. Az egyetlen gondot az okozta, hogy a szél befújta a pénzt egy lezárt építési területre, ahová bemászott valaki, de utána nem tudott onnan kijönni, ezért kellett a mentők segítsége.

Az eljárásindítás részleteiről a főpolgármester-helyettes, Kiss Ambrus csütörtökön tájékoztatja a sajtót. A vállalkozás reklámarca korábban egy Gattyán-érdekeltség társtulajdonosa volt, ami további figyelmet vonhat az ügyre. A rendezvényen főleg tinédzserek tolongtak, köztük 13-14 éves gyerekek is, a fiatalok sikítva, egymást lökdösve próbálták elkapni a papírpénzeket.

Szépréthy kijelentette, hogy a jövőben sokkal nagyobb figyelmet fordítanak majd a biztonságra, és a tömeg által letaposott növények miatt is vállalja a felelősséget. Azt is megígérte, hogy ezeket saját kezűleg fogja pótolni, és Karácsony Gergely főpolgármesternek csak annyit üzent, „vannak emberek, akik milliókat adnak a társaiknak, és vannak emberek, akik tízmilliókat költenek tanácsadókra”. Hétfő este Karácsony Gergely főpolgármester is posztolt közösségi oldalán, amelyben a károkozást firtatta.