Óbuda volt DK-s alpolgármestere: elveszett vagyont és karriert

Hazai Iván András, Óbuda egykori DK-s alpolgármestere, aki jelenleg egy gyorsétteremben dolgozik, állítása szerint összesen 40 millió forintot adott át volt párttársának, Rózsa László Péternek.

Hazai Iván András, a Demokratikus Koalíció (DK) volt kerületi elnöke és Óbuda egykori alpolgármestere, jelenleg nyugdíjasként egy budapesti gyorsétteremben dolgozik kisegítőként, miután vagyona odalett. A Jelen cikke szerint Hazai 2018-ban ismerkedett meg Rózsa László Péterrel, aki akkor a BKV-nál dolgozott, és segítette Hazai kampányát. Hazai beajánlotta Rózsát a DK-ba, mivel úgy vélte, a pártnak szüksége van fiatal, agilis munkatársakra.

Mindketten önkormányzati képviselőkké váltak 2019-ben, Hazai az egészségügyért felelős alpolgármester lett, Rózsa pedig az egészségügyi bizottság élére került. Hazai vallomása szerint 2020 tavaszán tudta meg, hogy Rózsa kompromittáló felvételeket készített róla, és havi 400 ezer forint "támogatást" kért tőle. Hazai szerint Rózsa fizikailag is bántalmazta őt, és ez a félelem vezetett ahhoz, hogy teljesítse Rózsa kéréseit.

2021-ben Rózsa új párt alapítását kezdeményezte, és Hazai lemondott alpolgármesteri tisztségéről, kilépett a DK-ból, míg Rózsa megtartotta képviselői helyét. Hazai szerint Gyurcsány Ferencnek telefonon jelentették be döntésüket, amit fel is vettek. Hazai később a DK-t és Gyurcsányt bírálta, és Rózsát miniszterelnök-jelöltnek javasolta. Rózsa a Valódi Demokrata Párt színeiben indult az országgyűlési választáson, de csak 0,68 százalékot ért el.

Hazai vallomása szerint lakását eladva fizette vissza a felvett hiteleket, és egy telket vásárolt, amit Rózsa nevére íratott. Hazai nővére is segített neki anyagilag. A rendőrségi vizsgálat lezárult, az aktát zsarolás és csalás gyanújával továbbították az ügyészségnek. Rózsa és Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója nem válaszolt a Jelen kérdéseire. Rózsa a közelmúltban Bús Balázs fideszes polgármesterjelölt Facebook-bejegyzését osztotta meg.