Romokban az ukrán morál és a hadsereg összeomlásának széle

A Politico riportere, Jamie Dettmer szerint az ukrán katonák morálja drasztikusan romlott a nyugati támogatás elapadása miatt, és ha a helyzet nem változik, Ukrajna elveszítheti a háborút.

Dettmer több ukrán katonával, katonatiszttel és politikai vezetővel folytatott beszélgetései alapján arra a következtetésre jutott, hogy az ukrán haderő tagjait rendkívül demoralizálja a nyugati partnerek korábbi ígéreteihez képest mostani támogatásuk hiánya. Az ígéretek ellenére nem érkezik elegendő fegyver és lőszer, ami aláássa a győzelemhez szükséges harci szellemet.

A fronton harcoló ukrán katonák frusztráltak, mivel az oroszok folyamatos bombázása mellett nem kapnak modern védelmi eszközöket. A helyzetet súlyosbítja, hogy az önkéntesek száma csökken, a fiatalok pedig menekülnek a sorkatonai behívók elől. Kijevben esténként a nightclubok tele vannak katona korú férfiakkal, akik a háború árnyékában próbálnak normális életet élni, és nem akarnak szembenézni azzal a ténnyel, hogy harcolniuk kellene.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem hajlandó széles körű mozgósítást elrendelni, mert fél, hogy ezáltal elveszítheti a „nép embere” imidzsét. Az ukrán katonai vezetők próbálják fenntartani a morált, de a nyugati segélyek hiánya miatt ez egyre nehezebb feladat.

A Sky News biztonságpolitikai szakértője, Michael Clarke professzor szerint Ukrajnának sürgősen szüksége van többek között 155 és 152 milliméteres tüzérségi lőszerre, 120 milliméteres harckocsi-lőszerre, legalább 6-7 Patriot légvédelmi rakétaendszerre és gigantikus mennyiségű kézifegyver-lőszerre ahhoz, hogy meg tudja fordítani a háború menetét. Clarke szerint az Egyesült Államok képes lenne 10 napon belül a frontra juttatni ezeket az eszközöket, ezzel Ukrajna kihúzhatja 2024 végéig.

Dettmer szerint a Nyugat Oroszországgal szembeni stratégiája csődöt mondott: a szankciók nem gyengítették meg az orosz gazdaságot, a háborús veszteségek nem váltottak ki széles körű elégedetlenséget Oroszországban, és Vlagyimir Putyin hatalmát sem sikerült megdönteni. Az orosz elnök újabb hat évet tölt majd az ország élén, az állami kontroll pedig erősebb, mint valaha.

Zelenszkij elnök is megfogalmazta aggodalmait, miszerint ha a jelenlegi trendek folytatódnak, Ukrajna veszíthet, ami esetben Oroszország százezreket mészárolhat le, és az országot rommá rombolhatja. Clarke szerint azonban, ha Ukrajna kitart, Oroszország veszteségei akár a félmilliót is túlléphetik jövőre, ami mindenképpen Kijev malmára hajtja a vizet.