Új szankciók Irán ellen és a közel-keleti feszültség fokozódása

Az Egyesült Államok és az Európai Unió újabb szankciókat fontolgat Irán ellen, válaszul a hétvégi izraeli támadásra, miközben Irán elnöke fenyegető üzeneteket fogalmazott meg Izraellel szemben.

A BBC szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió bejelentette, hogy válaszul a hétvégén Izrael elleni támadásra, újabb szankciók bevezetését tervezik Iránnal szemben. Janet Yellen, az USA pénzügyminisztere jelezte, hogy a közeljövőben várhatóak lépések, míg Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szerint a blokk már dolgozik a szankciókon.

Az Egyesült Államok új szankciókat jelentett be az Iszlám Forradalmi Gárdát és az iráni védelmi minisztériumot támogató szervezetek ellen, és elvárja, hogy szövetségesei is kövessék ezt a lépést. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint a szankciókat „az elkövetkező napokban” ismertetik, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok egyeztet a G7-országokkal és más partnerekkel egy „átfogó válasz” érdekében.

Izrael arra ösztönzi szövetségeseit, hogy vezessenek be korlátozásokat Irán rakétaprogramja ellen. Az ENSZ által korábban bevezetett szankciók, amelyek az iráni atomprogramot célozták meg, októberben jártak le. Ennek ellenére több ország, köztük az Egyesült Államok, az EU és az Egyesült Királyság továbbra is fenntartja a meglévő korlátozásokat, vagy új szankciókat vezet be.

Izrael diplomáciai erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy nemzetközi szinten is fellépjenek Irán rakétaprogramja ellen. Továbbá azt szeretnék elérni, hogy az Iszlám Forradalmi Gárda Testületet (IRGC) terrorista szervezetnek nyilvánítsák.

Yellen szerint a szankciók egyik legjobb célpontja az iráni olajexport lehet, ami a perzsa állam egyik legfontosabb bevételi forrása. Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden azt mondta, hogy a szövetségesek válasza megmutatja az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt, miközben önmérsékletre intett és megpróbálta megakadályozni a konfliktus eszkalálódását. Jake Sullivan elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is dolgozik a légi- és rakétavédelmi rendszerek integrálása érdekében a Közel-Keleten, hogy szembeszálljon Irán drónprogramjával.

Az izraeli védelmi erők (IDF) bemutatták az egyik olyan fegyvert, amelyet Irán használt az izraeli támadás során. A közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta maradványai között volt a Heibar Shekan is, amely Irán egyik legmodernebb és legpontosabb rakétája, és körülbelül 400 kilogramm robbanóanyagot szállíthatott. Az IDF szerint a rakétát az izraeli légvédelem lőtte le, és a világnak fel kell ismernie, hogy az iráni támadás sokkal súlyosabb következményekkel is végződhetett volna.

Ebrahim Raiszi, Irán elnöke szerdán egy katonai parádén mondott beszédet, ahol megismételte korábbi fenyegetéseit Izraellel szemben. Raiszi megesküdött, hogy teljesen elpusztítja a zsidó államot, ha az a „legapróbb inváziót” is megkísérli Irán ellen. Kijelentette, hogy szombaton Irán csak korlátozott akciót indított, mivel egy nagyszabású hadműveletben „semmi sem maradna a cionista országból”. A beszéd szokatlan körülmények között hangzott el, mivel a katonai parádét áthelyezték és a média sem vehetett részt az eseményen.

(Borítókép: Tüntetést tartanak az Izrael elleni iráni drón- és rakétatámadások támogatására 2024. április 15-én, Teheránban, Iránban. Fotó: Fatemeh Bahrami / Anadolu / Getty Images)

Gázai menekülttáborra mért légicsapást Izrael, legalább hét gyerek meghalt

A közel-keleti válság és a gázai háború keddi eseményeiről itt olvashat, Izrael és Irán konfliktusát az alábbi cikkünkben értékeltük.