Magyarország sikeresen hívta le az EU-s forrásokat

Magyarország azon hét uniós tagállam közé tartozik, amelyek teljes mértékben lehívták az előző, 2014-2020-as európai uniós finanszírozási ciklusban rendelkezésükre álló forrásokat. A 2021-2027-es uniós ciklus már elindult, de az előző ciklus elszámolása még folyamatban van.

Az Európai Bizottság adatbázisa szerint az EU-tagállamok összesen 531,3 milliárd euróból gazdálkodhattak a 2014-2020-as időszakban, amiből 404,8 milliárd eurót már folyósítottak, a fennmaradó rész pedig a nemzeti önrész. Magyarország esetében a teljes büdzsé 32,09 milliárd euró volt, amelyből 27,16 milliárd eurót Brüsszel, míg 4,93 milliárd eurót a tagországi hozzájárulás tette ki.

A kohéziós források 92 százalékát már lehívták a tagországok 2024. április 30-ig, ami jelentős növekedést mutat a korábbi évekhez képest. A teljes lehívásra képes államok között Magyarország mellett Lengyelország, Görögország, Litvánia, Észtország, Szlovénia és Ciprus szerepel.

Navracsics Tibor, az ötödik Orbán-kormány közigazgatási és területfejlesztési minisztere szerint Közép-Európa és a 2004-ben csatlakozott tagállamok sikeres felzárkózási folyamatot hajtanak végre az uniós forrásoknak köszönhetően. A miniszter kiemelte, hogy a régió országai, így Magyarország is, már megelőztek olyan államokat, amelyek hosszabb ideje tagjai az EU-nak.

A 2021-2027-es ciklusban Magyarország mintegy 43 milliárd euró támogatásra számíthat az Európai Bizottság magyarországi képviseletének összegzése szerint. A támogatások között szerepel a regionális fejlesztések, foglalkoztatási és oktatási lehetőségek fejlesztése, a transzeurópai közlekedési hálózatok és környezetvédelmi beruházások, mezőgazdasági támogatások és vidékfejlesztés, valamint a Covid-19 járvány hatásainak enyhítésére szánt ReactEU és a Helyreállítási és Rezílienciaépítési eszközből származó támogatások. Emellett magyar szervezetek további támogatásokhoz juthatnak az EU által közvetlenül irányított alapok, például a Horizon Europe pályázatain keresztül.