Sok pénztől eshet el, aki az adóbevallásában nem figyel erre

Idén május 21. a személyi jövedelemadó bevallásának határideje, és ezen időpontig lehet rendelkezni az adóvisszatérítésekről, beleértve a pénztártagok befizetése utáni 20 százalékos adókedvezményt is.

A Prémium Egészségpénztár adatai szerint a bevallási határidő előtt két héttel a tagoknak csak 22 százaléka, míg az önkéntes nyugdíjpénztári tagoknak 16 százaléka kapta vissza a pénztári számlájára az adókedvezmény összegét. Az adóvisszaigénylések elmaradása miatt jelentős összegeket hagynak bent az emberek.

A NAV által kínált kitöltőprogramban azoknál az adatok automatikusan megjelennek, akik csak egy önkéntes pénztár tagjai, de ha valaki több pénztár tagja, akkor választania kell, hogy melyik számlára kéri a visszatérítést.

Az elmúlt év során a Prémium Egészségpénztár esetében az évi befizetések 24 százalék feletti növekedése mellett nőtt a visszaigényelhető adókedvezmények összege is. Idén közel 5 milliárd forintról rendelkezhetnek a jogosultak, szemben a tavalyi 3,8 milliárd forinttal – emelik ki a közleményben, hozzátéve, hogy a teljes egészségpénztári piacon hasonló a helyzet.

A tapasztalatok szerint azok a tagok, akik egészség- és nyugdíjpénztárban is rendelkeznek tagsággal, gyakran az egészségpénztárat részesítik előnyben az adókedvezmény visszaigénylésénél, az azonnali felhasználhatóság miatt. Ennek következtében a nyugdíjpénztárakba visszaérkező összegek általában kevesebbek a visszaigényelhető összegnél.

Az egészség került fókuszba

A Prémium Egészségpénztár szerint a taglétszám és a befizetések növekedése is jelentős volt az elmúlt évben. Több mint 80 ezer új belépővel bővült a taglétszám, és az inflációt lényegesen meghaladó mértékben nőtt a befizetések összege. A munkáltatói befizetések kiesését a magánszemélyek pótolták a cafeteria-rendszer megszüntetése után.

A nyugdíjpénztárak helyzete összetettebb, sokan az egészségpénztárakat választják öngondoskodási formaként.