Volkswagen és Renault tárgyalásainak összeomlása

A Volkswagen és a Renault közötti tárgyalások megszakadtak, így nem jön létre az a tervezett együttműködés, amely olcsó elektromos autók fejlesztését célozta meg.

A Reuters információi szerint a két autógyártó konszern nem tudott megegyezni abban, hogy közösen dolgozzanak az olcsó elektromos járművek piacán. A kínai gyártók által diktált alacsony árakhoz való alkalmazkodás nyomán a nyugati autógyártók versenyhátrányba kerültek, és bár a Tesla is ígért már hasonlóan kedvező árú modelleket, egyelőre nem jelent meg versenyképes nyugati elektromos autó a piacon.

A Volkswagen eredeti tervei szerint a Renault-val közösen fejlesztett volna ki egy olcsó városi elektromos autót, de a Reuters értesülései szerint ezek a tervek nem valósulnak meg. Ennek következtében a Volkswagen egyedül kénytelen szembenézni az olcsó elektromos autók piacának kihívásaival. A VW forrásai szerint az elektromos járművek tervéről heteken belül döntés születik, és Thomas Schaefer, a Volkswagen vezérigazgatója kijelentette, hogy 2027-ig szeretne egy alacsonyabb árú elektromos autót piacra dobni. Míg a Renault folytathatja az elektromos Twingo fejlesztését, amelyet 2026-ban terveznek piacra dobni, és nyitottak maradtak más partnerek felé is, mint például a Nissan és a Mitsubishi.

A tárgyalások összeomlásának hírére a Volkswagen részvényárfolyama változatlan maradt, míg a Renault részvényei 0,5 százalékos csökkenést mutattak.