Az Adobe fizet a videókért, hogy fejlessze mesterséges intelligenciáját

Az Adobe új utakat jár be a mesterséges intelligencia fejlesztésében, hiszen fizetni kíván a videósoknak azért, hogy felhasználhassa alkotásaikat az AI betanításához.

Az Adobe, amely a .pdf formátum és a Photoshop révén vált ismertté, egy olyan mesterségesintelligencia-eszközön dolgozik, amely egyszerű szöveges utasítások alapján képes videót készíteni. Ez a funkció hasonlít az OpenAI által bemutatott Sora szolgáltatásra, bár az Adobe terméke még nevet sem kapott és fejlesztés alatt áll, míg a Sora már a tesztelés fázisában van.

A Bloomberg jelentése szerint az Adobe egy etikusabb megközelítést választott, hiszen fizetni fog az alkotóknak a videóik használatáért. A cég már megkezdte a videók vásárlását, és 120 dollárt, azaz körülbelül 44 ezer forintot ajánl fel azokért a videókért, amelyek hétköznapi emberekről és tevékenységekről készültek.

A vállalat különösen érdeklődik azok iránt a felvételek iránt, amelyek lábakat, kezeket és szemeket ábrázolnak, valamint azokat, amelyek embereket mutatnak tárgyak, például okostelefonok vagy fitneszgépek használata közben. Az Adobe nem kíván szerzői joggal védett anyagokat, meztelenséget vagy hasonló tartalmakat felhasználni.

A cég percenként 2,62 dollárt, azaz körülbelül 1000 forintot ajánl, de az alkotók díja akár 7,25 dollár, vagyis körülbelül 2700 forint is lehet, ha a videóik hatékonyan segítik az MI betanítását. Az Adobe megközelítése így elegánsabbnak tűnik, mint az OpenAI vagy a Google által alkalmazott módszer, amelyek a YouTube-on található videókat használták fel engedély nélkül.