Milliók adatai kerültek veszélybe egy átverés miatt

A mesterséges intelligenciára alapuló szolgáltatások nevével visszaélve milliók adatait lopták el a támadók, egy nagy követőbázissal rendelkező Facebook-oldal felhasználásával, a cél pedig a kártékony programok telepítése volt.

A Bitdefender kiberbiztonsági cég kutatói szerint a támadók hamis mesterségesintelligencia-szolgáltatásokat népszerűsítettek Facebook-hirdetések és ellopott oldalak segítségével, amelyekkel az áldozatok jelszavainak és egyéb adatainak ellopása volt a cél. Az átverés során olyan ismert MI-szolgáltatások neveit használták fel, mint a MidJourney, az OpenAI Sora, a ChatGPT 5 – ami még nem is létezik – és a DALL-E, ígérve a felhasználóknak, hogy korai betekintést nyerhetnek ezek újdonságaiba.

A csalók Facebook-közösségekbe csábították az embereket, ahol látszólag hiteles tartalmakat, például MI-vel generált képeket és híreket osztottak meg, hogy így próbálják legitimnek beállítani az oldalt. Azonban amikor a felhasználóknak különleges hozzáférést ígértek, a valóságban kártékony programokat kellett letölteniük, amelyek a böngészőben tárolt adatokra, például bejelentkezési adatokra, kriptovaluta-pénztárcák információira és bankkártya-adatokra vadásztak.

A megszerzett adatokat a támadók a darkweben értékesítették, vagy az ellopott fiókok segítségével tovább terjesztették az átverést. A Bitdefender kutatói felfedték, hogy a Midjourney nevét használó kampányhoz kapcsolódó Facebook-oldalnak több mint 1,2 millió követője volt, és közel egy évig volt elérhető, míg végül 2024. március 8-án a Facebook törölte.

A támadók egy korábbi Facebook-oldalt szereztek meg és neveztek át 2023 júniusában, hogy aztán a mesterséges intelligencia iránti növekvő érdeklődést kihasználva terjesszék az átverést. A Bitdefender kutatói arra figyelmeztetnek, hogy a mesterséges intelligencia körüli felhajtás közepette érdemes körültekintőnek lenni, és csak hivatalos forrásokból származó szolgáltatásokat igénybe venni.

Ezzel párhuzamosan az Apple is az MI technológiák iránti növekvő igényre reagálva tárgyalásokat folytat a Google-lel és az OpenAI-jel, hogy az iOS 18-ba beépítsék azok MI-funkcióit. A Bloomberg információi szerint az Apple házon belül is fejleszt MI-funkciókat, de a Google és az OpenAI mögötti lemaradás miatt kénytelen külső szolgáltatókhoz is fordulni. Az Apple-nek állítólag nehézségei adódtak a ChatGPT-hez hasonló termék kifejlesztésével, és a belső források szerint az Apple GPT névre keresztelt chatbotja nem tudott lépést tartani a piacvezető konkurensekkel. Az Apple döntése, hogy melyik vállalattal köt megállapodást, várhatóan a júniusi fejlesztői konferencia, a WWDC előtt nem fog kiderülni, de a választás bármelyik cégre is esik, az jelentős hatással lesz a mesterséges intelligencia piacára.