Macron elnök jelentése a fiatalok okostelefon-használatáról

Egy Emmanuel Macron francia elnök által megbízott szakértői csoport jelentése szerint a gyerekeknek 13 éves korukig nem szabadna okostelefonokat használniuk, és 18 éves korukig tilos lenne a közösségi médiához, mint például a TikTok, Instagram és Snapchat, való hozzáférés.

A francia elnök által felkért kutatók és szakértők javaslatot tettek a képernyőhasználatra vonatkozó iránymutatásra, de egyelőre nem világos, hogy a francia kormány hogyan fog eljárni a jelentés közzététele után. Macron elnök korábban említette, hogy lehetségesek lesznek tiltások és korlátozások. A jelentés szerint a gyermekeket meg kell védeni a technológiai ipar profitorientált stratégiáitól, amelyek célja a figyelmük megragadása és a képernyő előtt tartásuk. A gyerekek ebben a kontextusban árucikké válnak az új technológiai piacon.

A kutatók szerint a három év alatti gyermekeknek egyáltalán nem szabadna képernyő közelébe kerülniük, beleértve a televíziót is, és 11 éves kor előtt nem szabadna, hogy telefonjuk legyen. A 15 éveseknek csak az úgynevezett etikus közösségi médiához, mint például a Mastodonhoz kellene hozzáférniük, míg a profitorientált közösségi média, mint a TikTok, Instagram vagy Snapchat, elérését 18 éves korukig korlátozni kellene.

A jelentés szigorú ajánlásokat fogalmaz meg a nagyon fiatal korosztály számára is, hangsúlyozva, hogy a szülészeteken korlátozni kellene a telefonok és képernyők használatát, hogy a szülők könnyebben kötődhessenek újszülöttjükhöz. A hatéves kor alatti gyermekek esetében mindenféle képernyő előtt töltött időt erősen korlátozni kellene, és csak ritkán, felnőtt mellett ülve szabadna képernyő elé ülni oktatási tartalmak fogyasztásához. Az általános iskolákban a gyerekeknek nem szabadna tableteket vagy digitális eszközöket használniuk, kivéve, ha ez valamilyen fogyatékosság miatt szükséges.

A jelentés egyik szerzője szerint hatéves kor előtt egyetlen gyermeknek sincs szüksége képernyőre a fejlődéshez, sőt, a képernyők akadályozhatják a megfelelő fejlődést. A kutatók úgy vélik, hogy a társadalomnak többet kellene tennie, például lehetővé tenni a felnőttek számára, hogy munkaidőn kívül kikapcsolódhassanak, korlátozni kellene a képernyők használatát nyilvános helyeken, és képernyőmentes éttermeket, kávézókat kellene bevezetni.

A technológia fantasztikus eszköz, de az emberek szolgálatában kell állnia, és nem szabad, hogy a képernyők negatív hatással legyenek a gyermekekre a látásuk, az anyagcseréjük, az intelligenciájuk, a koncentrációjuk és a kognitív folyamataik tekintetében. A képernyőfüggőség nem a termékhez, hanem a tartalomhoz kötődik, és az algoritmusok, amelyek stimulálják az örömrendszert, addiktív dinamikával rendelkeznek.