Ez itt Amerika, ahol mindenki lő mindenkire

Amikor elkezdődik a Polgárháború, akkor a polgárháború egy ideje már tart. Kalifornia és Texas kiszálltak az Egyesült Államokból, a középső államokban csak a jó isten tudja, hogy mi történik, az ország különböző részein vannak szeparatisták, de hogy kicsoda mit, miért, és hogyan szeretne, az nem túl tiszta, amikor belepottyanunk Alex Garland író-rendező új filmjébe.

A film egy olyan Amerikában játszódik, ahol a középső államokban kaotikus állapotok uralkodnak, és a szeparatisták, mint például a "portlandi maoisták", szerte az országban aktívak. A történet középpontjában Lee (Kirsten Dunst) áll, aki fotóriporterként dolgozik a Reutersnek, és aki még akkor is erőszakot és halált lát, amikor behunyja a szemét.

Lee és kollégája, Joel (Wagner Moura) célja, hogy Washingtonba érjenek, és interjút készítsenek az elnökkel (Nick Offerman), aki már több mint egy éve nem adott interjút, csak beszédeket mond a tévében. A film kezdetén az elnök egy sikeres katonai műveletről beszél, de annak részletei homályban maradnak.

A főszereplők útja során megismerhetjük, hogyan esett szét az ország, és a forgatókönyvíró Alex Garland korábbi munkásságára is utalnak a film elemei, mint például a kihalt országútjai és kiégett autói. A politikai hadszíntér szándékosan kusza, a konfliktus okait csak elejtett megjegyzésekből lehet összerakni.

Garland filmjeiben gyakran jelenik meg a nyomasztó hangulat, és a Polgárháború sem kivétel, ahol az atrocitások gyönyörű környezetben történnek. A film néha elveti a sulykot, például a zeneválasztással, amely nem mindig illik össze a látottakkal.

Kirsten Dunst alakítása Lee szerepében kiemelkedő, aki megfáradt, türelmetlen és apatikus, de mégis reménykedik, hogy munkájának van értelme. A fiatal fotós, Jessie karaktere (Cailee Spaeny) a felelőtlen tapasztalatlanság és kalandvágy jelképe, amit Lee már megtanult kezelni.

A Polgárháború Garland számára ismét lehetőséget adott arra, hogy a fegyveres erőszakról és annak az egyes emberekre tett hatásáról beszéljen, bár a megvalósításban nem marad pártatlan. A film végén a cselekmény egy hangos, látványos fináléba torkollik, ahol már nem a részletek a fontosak, hanem a nagy lezárás.

A Polgárháború április 18-tól látható a mozikban.