A Toyota holdlakóautót épít a NASA számára

A Toyota és a Japán Űrügynökség (JAXA) együttműködésében készülő holdlakóautó, amely a NASA számára készül, akár 30 napos utakra is alkalmas lehet, és lehetővé teszi az űrhajósok számára, hogy űrruha nélkül éljenek és dolgozzanak.

A japán autógyártó óriás és a JAXA ambiciózus projektje egy olyan holdjáró megalkotása, amely a NASA Artemis programjának keretében fogja támogatni az emberi jelenlétet a Holdon. A jármű kialakítása lehetővé teszi, hogy a legénység akár egy hónapig is kényelmesen tartózkodjon benne, anélkül, hogy szkafandert kellene viselniük.

Ez a kétszemélyes jármű részét képezi egy amerikai-japán együttműködésnek, amelynek célja, hogy elősegítse az első japán űrhajósok holdra szállását. A NASA-nak szánt járművet a JAXA biztosítja, és a NASA feladata lesz annak a Holdra szállítása.

A holdlakóautó méretei 6,0 x 5,2 x 3,8 méter, és a tervek szerint hidrogén üzemanyagcellával, valamint napelemekkel fog működni. A jármű várható hatótávolsága meghaladja a 10 000 kilométert, ami különösen hasznos lesz a Hold déli sarkvidékének felfedezésében.

A projekt előrehaladását jelzi, hogy a napokban aláírtak egy új megállapodást, amelynek értelmében a JAXA és a NASA együttműködik a jármű Holdra juttatásában. Az új holdlakóautó bemutatkozása az Artemis VII küldetés részeként várható 2031-ben.