Teljes a káosz Dubajban: Átirányított járatok, áradás a repülőtéren és összeomlott utak

A Dubaji nemzetközi repülőtéren (DXB) heves viharok és áradások miatt ideiglenesen más repülőterekre irányítják át az érkező gépeket, az induló járatok azonban továbbra is közlekednek.

A dubaji légikikötő kedden este közölte, hogy a vihar miatt az érkező gépeket ideiglenesen más repülőterekre irányítják át. A repülőtér nap közben 25 percre kénytelen volt felfüggeszteni a tevékenységét, és összesen 21 induló, valamint 24 érkező járatot töröltek.

A Reuters, a CNN, a Khaleej Times és a The National News jelentése szerint a heves esőzések áradást okoztak Dubajban, és a repülőtéren annyi víz gyűlt össze, hogy az érkező járatok fogadását felfüggesztették. Az Al Arabiya és a The National News által közzétett videón, valamint a közösségi médiában számos videó megjelent a vízben úszó repülőgépekről, az áradásokról és a beszakadt utakról.

Az AP beszámolója szerint a közel-keleti országban egy nap alatt több eső esett, mint máskor egy év alatt, ami szélsőséges időjárási viszonyokat eredményezett. A vihar következtében az iskolák többségét bezárták az országban, és legalább 18 ember vesztette életét. A helyieket már egy nappal korábban figyelmeztették, hogy ítéletidő érkezik, és a dubaji rendőrség biztonsági figyelmeztetést is kiadott, amelyben felszólította az embereket, hogy kerüljék el a strandokat, valamint a mélyebben fekvő területeket.

Egy férfi az autója ablakából készített videót, amelyen az út inkább egy folyóra hasonlít, és megjegyezte: „Nem erre számítottam Dubajban! Részvétem a Rolls Royce tulajdonosának!”. A CNN szerint néhány autós kénytelen volt elhagyni az autóját, mivel a víz folyton emelkedett alattuk. A hvg.hu helyszínen lévő munkatársa a városban rekedt, miután a járhatatlan utak miatt már a repülőtérre sem tudott kijutni.

Az időjárási megfigyelések szerint kedden mindössze 12 óra alatt közel 100 milliméter eső esett, ami az ENSZ adatai szerint körülbelül annyi, mint amennyit Dubajban egész évben szokott. A hatalmas esőt egy nagyobb viharrendszer okozza, ami az Arab-félszigeten halad át, és szokatlanul csapadékos időjárást eredményezett a közeli Ománban és Irán délkeleti részén is. Kedd estére az eső alábbhagy a térségben, de szerdán még előfordulhat néhány zápor, mielőtt visszatér a megszokott száraz időjárás.

Az éghajlatváltozás miatt az ilyen özönvízszerű esőzések egyre gyakoribbá válnak majd olyan helyeken is, ahol korábban ez nem volt jellemző. A villámáradásokat okozó heves esőzés Ománban már legalább tizenhét halálos áldozatot követelt. A Khaleej Times tudósítása szerint a metró működése sem zavartalan a viharok miatt.