Torinó szigorítja a szabadtéri dohányzás szabályait

Torinóban a szabadban dohányzóknak mostantól legalább öt méter távolságot kell tartaniuk a nem dohányzóktól, ellenkező esetben 100 eurós bírsággal sújthatják őket.

Stefano Lo Russo, Torino polgármestere bejelentette, hogy a városban a szabadban dohányzóknak legalább öt méter távolságot kell tartaniuk a nem dohányzóktól. A polgármester szerint ez a lépés a nem dohányzók tiszteletének megadásáról és a tisztelet kultúrájának elősegítéséről szól.

A szabályszegők 100 eurós (körülbelül 40 ezer forint) bírsággal büntethetők. A tilalom nem csak a hagyományos dohánytermékekre, mint a cigarettákra, szivarokra és pipákra vonatkozik, hanem a dohányhevítő készülékekre és az elektromos cigarettákra is. Mások közelében csak akkor lehet dohányozni, ha az illetők kifejezetten hozzájárulnak.

A szigorítás értelmében terhes nők és gyermekek közelében dohányozni szigorúan tilos. Torino nem az első olasz város, amely korlátozza a szabadtéri dohányzást; Milánóban már 2021-ben bevezették a hasonló intézkedéseket bizonyos közterületeken.

Olaszországban 2003 óta érvényben van a dohányzás tilalma a középületekben, éttermekben, bárokban, irodákban, szórakozóhelyeken és szállodákban, kivéve, ha van külön dohányzóhely vagy megfelelő szellőztetőrendszer. A tilalom megszegői 27 eurós bírságot fizethetnek, de ha gyermekek vagy várandós nők közelében dohányoznak, akkor a bírság összege akár 600 euróra is emelkedhet.