Orbán Viktor a Szász-Anhalt tartományi miniszterelnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Reiner Haseloffot, a németországi Szász-Anhalt tartomány miniszterelnökét, ahol az illegális migráció, valamint a gazdasági és oktatási együttműködés témájában folytattak megbeszéléseket.

A találkozón Orbán Viktor kiemelte, hogy nagyra értékeli a tartományi kormányfő elkötelezettségét a magyar-német kétoldalú kapcsolatok fejlesztése iránt, valamint őszinte partnerségét és józan álláspontját a politikai, ideológiai vitákban. A miniszterelnök hozzátette, hogy a tárgyalópartnerek is elismerik, az idő a magyar álláspontot igazolta, különösen az illegális migráció elleni fellépés terén.

A megbeszélés során kiemelték, hogy Németország Magyarország fontos szövetségese, gazdasági és stratégiai partnere. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a két ország együttműködésének előremutató elemeire kell koncentrálni, mint például a védelempolitika, a kereskedelem, az innováció és a nemzetközi fejlesztés, még akkor is, ha a magyar és a német kormány egyes politikai kérdésekben eltérő álláspontot képvisel.

A németországi társadalmi változásokra is kitérve, a találkozón szóba kerülhetett a német parlament által 2024 augusztusában hatályba lépő új törvény, amely lehetővé teszi a transznemű és nembináris személyek számára, hogy egyszerű nyilatkozattal megváltoztathassák a nemük megjelölését és a keresztnevüket az anyakönyvi hivatalban, szakértői vélemények és orvosi igazolások nélkül. Ez a lépés jelentős társadalmi változást jelent Németországban, és a transzneműek jogainak előmozdítását szolgálja, amely a kormány támogatását is élvezi a transz és nembináris emberek alapvető jogai iránt.

A német törvényhozás döntése összhangban van a nemzetközi trendekkel, hiszen egyre több ország szünteti meg a nemek jogi elismerésének bürokratikus és megterhelő követelményeit, beleértve az orvosi vagy pszichológiai értékelést is, és egyszerű, önbevalláson alapuló, adminisztratív úton történő eljárást biztosítanak a nem megváltoztatásához. Az új német törvény a transzneműek és nembináris személyek számára is biztosítja a könnyebb jogi elismerést, ami a sokszínű, demokratikus társadalmakban elvárt elismerést és védelmet jelenti számukra.