Egy német szakbizottság legalizálná az abortuszt az első trimeszterben

Németországban egy kormány által kinevezett szakértői bizottság javaslatot tett az abortusz első 12 héten belüli legalizálására, azonban a kormány nem köteles követni a bizottság tanácsait, és az ellenzéki konzervatívok alkotmánybírósághoz fordulnak, ha módosítják az abortusztörvényt.

A nyugat-európai országban az abortusz jelenleg általában véve illegális, de vannak kivételek, mint például az orvosi konzultáció utáni terhességmegszakítás az első 12 héten belül, a nemi erőszak esete, vagy amikor a nő élete veszélyben van. Az abortuszok elméletileg illegálisak, de általában nem üldözik őket, bár előfordulhat, hogy orvosok vagy klinikák ellen vádat emelnek, és a nőket kihallgatja a rendőrség.

A terhességmegszakítással kapcsolatos szolgáltatások nehezen hozzáférhetők, különösen vidéki területeken, ami növeli a megbélyegzést és megnehezíti a nők helyzetét. Az abortuszért a nőknek magánúton kell fizetniük, mivel a beavatkozás nem része a kötelező egészségbiztosítás által nyújtott ellátásnak, és az olyan akadályok, mint például a terhességmegszakítás előtti vigasztalás megtalálása és megszervezése, azt eredményezik, hogy az abortuszra néha később kerül sor.

A rendszer reformjára irányuló javaslatokat egy évvel ezelőtt hozott létre a baloldali vezetésű kormány, és a szakértői bizottság 628 oldalas jelentésében azt javasolja, hogy az abortuszokat az első 12 héten belül engedélyezzék. Liane Wörner, a bizottság vezetője szerint a korai stádiumban történő abortuszok illegális fenntartása már nem tartható az alkotmány, az emberi jogok és az európai jog alapján.

A kormány eddig visszafogottan nyilatkozott a bizottság tanácsairól, míg az ellenzéki konzervatívok azzal fenyegetőznek, hogy az alkotmánybíróság elé viszik a kérdést, ha a törvényt módosítják. A jobboldali képviselők szerint a kormány kultúrharcot indít az abortuszjogokért, míg az SPD frakcióvezető-helyettese, Katja Mast arra szólította fel őket, hogy kerüljék a polarizáló és uszító kifejezéseket. Németországban eddig sikerült elkerülni az abortuszjogok heves bal-jobb polarizálását, és a müncheni tüntetések békésen zajlottak.

A BBC szerint a 2025-ös parlamenti választások miatt nem valószínű, hogy lesz elég idő az abortusztörvény megváltoztatására, de a kérdés politizálása és a róla való vitatkozás biztosan megvalósul.