Izrael dilemmázik az ellencsapásról, Amerika a béke pártján, Magyarországon nem változott a terrorkészültség szintje

Izrael fontolóra vette egy megtorló csapás lehetőségét Irán ellen, válaszul a vasárnap hajnali támadásra. Eközben az Egyesült Államok arra törekszik, hogy nyomást gyakoroljon a zsidó államra, annak érdekében, hogy elkerüljék a helyzet további eszkalációját.

A Hamász elutasította az izraeli javaslatokat a túsztárgyalások során, és még magasabbra tette a lécet azzal, hogy nehezebben teljesíthető követeléseket támasztott. A közel-keleti feszültség továbbra is napirenden van, és Izrael döntése az ellencsapásról még várat magára. A helyzet alakulását folyamatosan figyelemmel kísérjük, és friss hírekkel szolgálunk az izraeli-iráni konfliktus kapcsán.

A konfliktus hatásai Európában is érezhetőek, különösen Magyarországon, ahol a Védelmi Tanács vasárnap ülését követően a terrorkészültség szintjének emeléséről szóltak a hírek. Azonban a Terrorelhárítási Központ (TEK) közleménye szerint Magyarországon nem változott a terrorfokozat, továbbra is a 3-as szintű terrorfokozat van érvényben, amely 2016 óta van hatályban. A TEK szerint a magyar emberek biztonságát közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ nincs a hatóságok birtokában.

Orbán Viktor miniszterelnök a tanácskozás után kijelentette, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát. A terrorkészültség szintjének emeléséről szóló hírek ellenére a rendőrség megerősítette a külképviseletek védelmét, fokozottabban ellenőrzik a közintézmények biztonságát és a határátlépéseket. Az információcsere folyamatos a partnerekkel, és amennyiben valamilyen, az emberek biztonságát veszélyeztető információ merül fel, lépni fognak.

A Magyar Nemzet korábban úgy értesült, hogy a magasabb fokozat alapvetően intenzívebb titkosszolgálati információcserét, szigorúbb védelmet jelent a kiemelt létesítményeknek és állami vezetőknek, illetve megerősített rendőri jelenlétet a közterületeken, a tömegrendezvényeken, valamint a zsidó felekezethez tartozó intézményeknél. Azonban a TEK közleménye szerint ezek a lépések a meglévő 3-as szintű készültség keretein belül történnek.

A Védelmi Tanács a 2022-ben alakult testület, amely többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel foglalkozik. A miniszterelnök mellett tagja a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter és a nemzetbiztonsági főtanácsadó is.

Orbán a Facebook-oldalán jelentette be, hogy mindent megtesznek azért, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék Magyarországot, és elítélte az iráni támadást. Hozzátette, hogy utasítást adott a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják. A miniszterelnök kedden Brüsszelbe utazik, hogy az európai vezetőkkel áttekintse a kialakult helyzetet.

Horváth József, a polgári és a katonai elhárítás egykor műveleti főigazgató-helyettese, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Magyar Nemzetnek azt mondta, amikor a kormányfő ilyen utasítást ad Pintér Sándor belügyminiszternek, illetve a Terrorelhárítási Központnak, az alapvető protokoll szerint elindul az információforrások beélesítése, a humán operatív munka mellett felkeresik a külföldi partnerszolgálatokat is, hogy folyamatosan tájékoztassák egymást arról, ha esetleg terrorcselekmény előkészületeiről keletkeznek adatok.

A terrorkészültség szintjének emeléséről szóló hírekkel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Belügyminisztériumnak, amint választ kapunk, frissítjük a cikket.