Az amerikai választások dönthetnek Harry herceg sorsáról

Nagy hatással lehet Harry herceg életére a közelgő amerikai elnökválasztás: Joe Biden győzelme esetén segíthet a herceg vízumproblémáin, míg Donald Trump újbóli hatalomra kerülése esetén akár ki is toloncolhatják az Egyesült Államokból.

Harry herceg körül ismét komoly botrány robbant ki, miután elvesztette a személyi biztonságáról szóló Legfelsőbb Bírósági ítélet elleni fellebbezését. Emellett az Egyesült Államokban vízumproblémákkal is szembesül, ugyanis memoárjában bevallotta, hogy korábban többféle kábítószert is kipróbált. A Heritage Foundation megkérdőjelezte a sussexi herceg amerikai tartózkodását, és felvetették, hogy az amerikai kormány esetleg különleges bánásmódban részesítette, amikor jóváhagyták a vízumát.

Az amerikai törvények értelmében azokat, akik kábítószert fogyasztottak és ezt nem jelentették be a vízumkérelmükben, könnyen kitoloncolhatják vagy megtilthatják számukra a tartózkodást az országban. Ezt a szabályt hírességek esetében is alkalmazták már, például Nigella Lawson szakácsnő és Charlie Heaton, a Stranger Things sztárja esetében is.

Jane Hartley, a londoni amerikai nagykövet szerint, amíg Joe Biden van hatalmon, nem valószínű, hogy kitoloncolnák Harry herceget. Ezzel szemben Donald Trump, Biden ellenfele, korábban már többször is utalt arra, hogy a herceget könnyen kiutasíthatják, ha bebizonyosodik, hogy hazudott a vízumkérelmében, vagy ha kiderül, hogy különleges bánásmódban részesült.

A Heritage Foundation kritizálta a nagykövet kijelentését, mondván, hogy ez rendkívüli állítás, hiszen a Fehér Ház korábban azt nyilatkozta, hogy a bírósági ügy kimenetelétől függetlenül a Biden-kormányzat ideje alatt nem toloncolnák ki Sussex hercegét. A végrehajtó testület kijelentette, hogy a jövőbeni körülményektől függetlenül elutasítják a herceg kitoloncolását, még a legszélsőségesebb esetekben is.