Paks II környezetvédelmi engedélyének felülvizsgálata szükséges lehet

A Paks II atomerőmű környezetvédelmi engedélyének adatbázisa elavult lehet, mivel a Duna melegedése és a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítása jelentősen megváltoztatta a körülményeket. Szakértők szerint a környezetvédelmi engedély felülvizsgálata vagy visszavonása lehet szükséges, de a hatóság nem tervezi ezt a lépést.

A Paks II projekt környezetvédelmi engedélyezési eljárása 2014-ben kezdődött, és 2016-ban zárult le a 78-140/2016. számú környezetvédelmi engedéllyel. Az engedély értelmében, ha az engedélyezéskor fennálló feltételek lényegesen megváltoznak, a környezetvédelmi hatóságnak vissza kell vonnia az engedélyt. A Paks II Zrt. köteles a jelentős változásokat bejelenteni a Baranya Megyei Kormányhivatalnak, amely hivatalból is vizsgálhatja a körülmények változását.

A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása és a Duna melegedése olyan változások, amelyek jelentős környezeti terhelést eredményezhetnek. A meglévő atomerőmű és a tervezett Paks II együttes üzemelését eredetileg csak 2037-ig vették figyelembe, azonban a meglévő atomerőmű még 2057-ben is üzemelhet, ami több mint kétszeres melegvíz-mennyiséget jelent a Dunában.

A Duna átlaghőmérséklete a klímaváltozás miatt emelkedik, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A környezetvédelmi engedélyhez beadott dokumentáció figyelembe vette a Duna melegedését, de a hatástanulmány helytállóságát már akkor is vitatták több szervezet és szakértő. Az elmúlt években a valóságban mért adatok alapján a hatásvizsgálatban feltételezett értékeket jócskán meghaladták.

A Baranya Megyei Kormányhivatal által kérésre elvégzett modellszámítások szerint a kis vízhozam és magas Duna vízhőmérséklet együttes feltételezése nagyon valószínűtlen volt, azonban 2018-ban és 2022-ben is előfordultak ilyen körülmények. A hatásvizsgálati anyagban feltételezett 2032-re maximum 26,38 °C-os Duna hőmérsékleteket már 2018-ban is meghaladták, és a jövőben ennél magasabb hőmérsékletek valószínűek.

A Baranya Megyei Kormányhivatalhoz benyújtott közérdekű adatigénylés alapján a Paks II Zrt. nem tett bejelentést a környezetvédelmi engedély kiadása óta bekövetkezett jelentős változásokról, és a hatóság sem kezdeményezte az engedély felülvizsgálatát vagy visszavonását. Szakértők szerint azonban a környezeti változások minimum a környezetvédelmi engedély felülvizsgálatát indokolnák.

Folytatása következik.

Fülöp Orsolya