Kopasz Bálint aranyérme fémjelezte a szegedi kajak-kenu világkupa szombati napját

A magyar versenyzők egy arany- és két bronzérmet szereztek a szombat délutáni döntőkben a szegedi kajak-kenu világkupa-versenyen.

Az 1000 méteren olimpiai bajnok Kopasz Bálint világbajnoki címvédőhöz méltóan versenyzett K-1 500 méteren. A pénteki elő- és középfutamban már látszott, hogy jó erőállapotban érkezett a világkupára, és ezt a fináléban is bizonyította. A kanadai Simon Mctavish mellett kezdett, de 200 méternél átvette a vezetést és a hajrában is megőrizte fél hajóhossznyi előnyét, így aranyérmet szerzett. A szám másik magyarja, Szántói-Szabó Tamás a hetedik helyen végzett.

Kopasz Bálint az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy egy 95 százalékos rajttal indított, új lapátra váltott, amihez nagyobb erő szükséges. Elégedett a formájával, de szerinte a csúcsforma még messze van. Délután 1000 méteren egy előfutamot tervezett, és a következő nap dobogós helyezést szeretne elérni, bár nehezítette a dolgát, hogy a döntő előtt még egy középfutam várt rá.

A kajak kettesek 500 méteres döntőjében a Kurucz Levente, Opavszky Márk duó és a Nádas Bence, Tótka Sándor kettős képviselte Magyarországot. A Kurucz, Opavszky páros a negyedik helyen ért célba, míg Nádasék a kilencedik helyen zártak.

Opavszky Márk a verseny után nyilatkozott, hogy a rajtnál volt egy kis hibájuk, ami miatt lecsúsztak a dobogóról, de további munkával és edzéssel gyorsulni szeretnének.

Az olimpiai műsorban nem szereplő számokban a magyar versenyzők két bronzérmet szereztek. A kenusok közül Korisánszky Dávid 200 méteren, míg Fekete Ádám 500 méteren állt dobogóra. Korisánszky a táv közepén még csak a középmezőnyben haladt, de remek hajrával a harmadik helyen végzett. Fekete Ádám hét év szünet után indult ismét egyesben, jól kezdett, de végül a hetedik helyen zárt.

A női kajakosok között a Bragato Giada, Benkucs Kíra duó 500 méteren az ötödik hely után 200 méteren a negyedik helyen végzett, míg Opavszky Réka és Csorba Zsófia ötödik lett.

A vegyes kenu párosok 500 méteres versenyében a Kiss Ágnes, Molnár Csanád kettős bronzérmet szerzett.

A szegedi világkupa-verseny, ahol 63 ország képviselői mérik össze tudásukat, vasárnapig tart, és a magyar csapat jelenleg két aranynál, egy ezüstnél és négy bronznál tart.