A világ korallzátonyai veszélyben

A melegedő óceánok hatására a világ koralljainak több mint fele fehéredni kezdett, ami komoly fenyegetést jelent az ökoszisztémákra – állapította meg az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) és a Nemzetközi Korall Kezdeményezés (ICRI) kutatása.

A korallfehéredés folyamatában a korallzátonyok elveszítik azokat az algákat, amelyek színt és energiát biztosítanak számukra. Ez a jelenség akkor következik be, amikor a víz hőmérséklete a szokásosnál magasabb, és ha a hőmérséklet nem csökken időben, a korallzátonyok elpusztulhatnak. A NOAA és az ICRI kutatása szerint az eddigi legmagasabb fehéredési arány 56,1 százalék volt, de az idei évben ez az arány várhatóan még magasabb lesz. Derek Manzello, a NOAA munkatársa szerint a korallfehéredés mértéke meglepően gyors.

Ove Hoegh-Guldberg professzor, az ausztrál University Of Queensland klímakutatója szerint bár ismert volt, hogy a tengerek hőmérséklete emelkedik, a változás sebessége váratlan volt. A NOAA kutatásai alapján az év egyetlen kis reménysugarát a La Niña jelenség jelentheti, amely június és augusztus között hűtheti a vizeket.

A tudósok február közepén az ausztrál Nagy-korallzátonynál is észleltek jelentős fehéredést. A mérések szerint, ha a Föld hőmérséklete két Celsius-fokkal emelkedik, a korallzátonyok 99 százaléka elpusztulhat. A jelenlegi előrejelzések szerint a világ ezt a kritikus hőmérsékleti szintet 2050-re érheti el.