Így válhat halálossá egy darázscsípés

A méh- vagy darázscsípés általában nem több egy múló kellemetlenségnél, de komoly problémát okozhat, ha a torkot éri a szúrás, vagy ha allergiás reakció lép fel, amit előre nem lehet szűrni. A rovarok mérge különösen a gerinces állatokra van specializálva, ezért a legjobb, ha megelőzzük a támadást. Allergológus és biológus szakértők segítségével mutatjuk be, hogyan kerülhetjük el a baleseteket, miként kezeljük a szúrást, és mikor kell orvoshoz fordulni.

A tavasz beköszöntével a méhek és darazsak is aktívabbá válnak, és a természet figyelmeztető jelzéseit követve, feltűnő színezetükkel jelzik, hogy nem érdemes velük ujjat húzni. A meleg időben gyakoribbá váló kültéri tevékenységek során elkerülhetetlen a találkozás ezekkel a rovarokkal, és bár nem támadnak ok nélkül, a védekezésük során komoly fájdalmat és tüneteket okozhatnak.

Gerincesbüntető molekulák

Magyarországon mintegy 700 méh- és 9000 darázsfaj él, és különösen a társas rovarok, mint a házi- és poszméhek, rendelkeznek a gerincesek ellen kifejlődött speciális méreggel.

Ezen anyagok egyik fő komponensét bontóenzimek alkotják, amelyek roncsolják a szövetet, ezzel pedig lokális gyulladást és fájdalmat idéznek elő – mondja Vas Zoltán a 24.hu-nak.

A méreg másik fontos összetevője a neurotranszmitterek, amelyek összezavarják a szervezetet, és emelkedett pulzust, hányingert, szédülést, általános rosszullétet okozhatnak.

Csíp, szúr és harap?

A köznyelv gyakran használja a "csípés" kifejezést, de valójában a méh és a darázs szúr, a pók harap. A méhek mérge savas, a darazsaké lúgos kémhatású, ezért a szúrásokat ennek megfelelően lehet kezelni.

Tömegben is támadhatnak

A darazsak és méhek tömegesen is támadhatnak, ha fészküket fenyegetve érzik. A támadó rovarok feromonokat bocsátanak ki, amelyek a társakat támadásra serkentik. A háziméh fullánkja beleakad a bőrbe, és a méregzacskók izomzata tovább pumpálja a mérget, ezért fontos azonnal eltávolítani.

Mindig nézzük meg, mit iszunk

A méh- vagy darázsszúrás általában múló kellemetlenség, de ha a szúrás a szájüregben vagy a torokban történik, akkor a duzzanat elzárhatja a légutakat, ami halálos lehet. Fontos, hogy üvegpohárból igyunk, és ellenőrizzük, hogy nincs-e a pohárban rovar.

Kis és nagy reakció, életveszélyes állapot

Az allergiás reakciók súlyossága változó, és az allergiás hajlamot előre nem lehet szűrni. A méh- vagy darázsméreg kapcsán kialakuló tünetek között szerepel a fájdalom, bőrpír, viszketés, duzzanat. Az allergiás reakciók között megkülönböztetünk kis helyi reakciót, nagy helyi reakciót és allergiás reakciót, amely az anafilaxiás sokkhoz vezethet.

Nem lehet előre jelezni az allergiát

Az allergia bármikor kialakulhat, és a védekezés legjobb módja az elkerülés, az óvatosság. Az allergiásoknak ajánlott maguknál tartani epipent, de csak azoknak, akiknél igazolt az allergia. A gyorsan ható, adrenalin tartalmú szer használata előtt tudni kell, mikor és hogyan kell azt alkalmazni.