A gyermekvédelmi rendszer hiányosságairól beszélt Szopkó Zita a Klubrádióban

Hiába hangoztatja évek óta a kormány, hogy prioritásként kezeli a családok és gyermekek védelmét, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nem sok érdemi javulás történt az elmúlt 14 év alatt, és a hazai gyermekvédelmi rendszer ezer sebből vérzik. Szopkó Zita a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában beszélt a témáról május 10-én.

A gyermekvédelmi rendszer hiányosságait és az elmúlt évek tapasztalatait szakértők bevonásával elemeztük, és infografikákon is bemutattuk a legfontosabb adatokat. A KSH adatai alapján 2023-ban 23,8 ezren részesültek gyermekvédelmi szakellátásban, ami növekedést mutat az elmúlt évekhez képest; 2010-ben még közel 2500-al kevesebb kiskorú volt érintett.

Az ország különböző pontjain jelentős eltérések figyelhetők meg abban, hogy hány fiatal kerül gyermekvédelembe. A legtöbb fiatal Borsod-Abaúj Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből került állami gondoskodásba, míg a nyugati megyékben ez a szám 350 alatt maradt.

A kiskorú ellátottak számának növekedése mellett az utógondozói ellátás és az otthonteremtési támogatások száma csökkent. Az otthonteremtési támogatásra az állami gondozottak nagykorúvá válásuk után jogosultak, de a jelentkezés szükséges hozzá, és az összeg nem elegendő a lakhatási problémák megoldására.

A gyermekvédelmi szakellátásba kerülők számának emelkedése nem párosul a nevelőszülők számának növekedésével; 2022-ben 23 ezer fiatalra csupán 5909 nevelőszülő jutott. Az állam nem teljesítette azt a vállalását, hogy minden 12 éven aluli gyermeket nevelőszülőknél helyezzen el, amit eredetileg 2016-ig terveztek.

Szopkó Zita a Klubrádió Reggeli Gyors adásában beszélt arról is, hogy a kormány a kegyelmi botrány után szigorítani kíván a gyermekvédelmi intézkedéseken, és a törvénycsomag már benyújtásra került. Ez többek között a nevelőszülők életvitelének szigorúbb ellenőrzését és a gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények elévülésének eltörlését tartalmazza.

A civil szervezetek azonban nem elégedettek, mivel részletes javaslataikat nem vették figyelembe a törvénycsomag megalkotása során.