A medvehagyma titkai

A medvehagyma egyre népszerűbb tavaszi finomság, melynek gyógyhatásait már az ókorban is ismerték, és ma is számos konyhában előszeretettel használják.

A medvehagyma, mely a liliomfélék családjába tartozik, hazánkban a Zselic, a Gerecse és a Mecsek hegy- és domboldalain található meg nagyobb telepekben. A népi hagyományok szerint a medvék gyógyító növényekkel kapcsolatos tudása miatt kapta a nevét, de az is előfordulhat, hogy a téli álmukból ébredő medvék ezzel a növénnyel tisztítják meg szervezetüket.

A medvehagyma gyógyászati felhasználása igen régi, már Dioscorides ókori görög orvos is említést tett róla. A modern kutatások is megerősítik gyomor- és bélproblémákra gyakorolt jótékony hatását, valamint vérnyomáscsökkentő, szívinfarktus-megelőző, immunerősítő, vértisztító, baktérium- és vírusölő, antioxidáns és szívvédő tulajdonságait.

A medvehagyma gyűjtésekor fontos szabályokat kell betartani. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) szerint saját felhasználásra legfeljebb két kilogramm gyűjthető, és csak olyan állami erdőben szabad gyűjteni, amely nem természetvédelmi terület. A gyűjtés ideális időszaka áprilistól májusig tart.

Vigyázni kell, hogy ne tévesszük össze a medvehagyma leveleit a gyöngyvirágéval, mely májkárosodást okozhat. A biztonságos azonosítás érdekében a levelek megdörzsölésével ellenőrizhetjük a fokhagymás illatot.

Az osztrák származású Michelin-csillagos séf, Eckart Witzigmann is előszeretettel használja a medvehagymát, sőt, egy egész szakácskönyvet szentelt neki. A medvehagyma felhasználható levesekben, salátákban, húsos ételekben, de akár szendvicskrémekben, pizzán vagy hot-dogban is. A MOL töltőállomások Fresh Corner üzleteiben idén tavasszal medvehagymás hot-dog is kapható, melyet már az első hetekben több mint 200 ezer alkalommal választottak a fogyasztók. Dr. Orosz András, a MOL Magyarország kiskereskedelem igazgatója szerint a medvehagymás hot-dog gyorsan a vásárlók kedvencévé vált.