A gépjárműadó befizetésének határideje közeleg

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) emlékezteti a gépjárművek tulajdonosait és üzembentartóit, hogy 2024. április 15-én éjfélig kell befizetniük a gépjárműadót.

A NAV közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az adó befizetése a legegyszerűbben az elektronikus tárhelyre kapott értesítésekben, határozatokban található linken keresztül, vagy a NAV-Mobil applikáción keresztül történhet. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek az adót átutalással is rendezhetik.

A határozatokat a NAV elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, KÜNY-tárhelyre) küldte mindenkinek, aki rendelkezik elektronikus elérhetőséggel. Akik nem, azok postán kapják meg a dokumentumokat.

Az adó befizetéséhez szükséges információk között szerepel, hogy az utalást a NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlájára (10032000-01079160) kell teljesíteni, és a közlemény rovatban az adószámot vagy adóazonosító jelet kell feltüntetni. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

A NAV lehetőséget biztosít részletfizetés igénylésére is, amely maximum öt részletben, 2024. június 30-ig történhet. Az automatikusan járó öthavi pótlékmentes kedvezményt magánszemélyek és egyéni vállalkozók vehetik igénybe. A likviditással küzdő gazdálkodó szervezetek – a törvényi feltételek fennállása esetén – részletfizetést, fizetéshalasztást kérhetnek.

A gépjárműadó befizetése a NAV-Mobil Gépjárműadó-menüpontjában vagy az Ügyfélportálon (ÜPO) is gyorsan és egyszerűen megoldható. Az applikáció elérhető a Google Play és az App Store kínálatában, de fontos, hogy mindig a legfrissebb verziót használjuk. A gépjárműadóról további információkat a NAV honlapján, míg a mobilappos gépjárműadó-fizetésről itt érhet el.