Kálid Artúr kitüntetése és a szabadtéri színházak nyári szezonja

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Gedeon József Amfiteátrum-díjjal jutalmazta Kálid Artúr színművészt, aki több mint két évtizedes színpadi jelenlétéért és elhivatottságáért kapta meg az elismerést a budapesti 6Szín színházban.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége, amely 17 intézményt tömörít és a magyar színházi élet egyik meghatározó szakmai társaságának számít, a budapesti 6Szín színházban adta át a Gedeon József Amfiteátrum-díjat Kálid Artúrnak 2024. május 10-én. A díjátadó ünnepség a G.Ö.R.CS. című darab előadása után zajlott, amelyet a színész már 24 éve játssza sikerrel.

A színművész meglepetésként élt meg az elismerést, amelyet a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke, Pócza Zoltán és az intézmény társigazgatója, Kerekes-Katz Petra jelentett be a nézők előtt. Kálid Artúr mellett a darab másik két színésze, Gáspár András és Kálloy Molnár Péter is tudott a díj átadásáról, akikkel együtt több mint 200 alkalommal álltak már színpadon ebben a produkcióban.

A S.Ö.R. című előadásuk is hatalmas siker, amit a 6Színben játszanak, és amely idén ünnepli a 30. évfordulóját 670 előadás után. Kálid Artúr szabadúszóként dolgozik, és büszke arra, hogy folyamatosan visszahívják a helyekre, ahol korábban fellépett.

A színművész számos szabadtéri színpadon és nyári színházban lépett már fel, többek között a Margit-szigeten, Gyulán, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Kultkikötőben, a Mézesvölgyi Nyáron, a Veres 1 Színház fesztiválján és a Kőszegi Várszínházban. Júliusban a Hyppolit, a lakáj címszerepét fogja alakítani, amelyet Őze Áron rendez.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége, amely 1997-ben alakult, célul tűzte ki, hogy előadásaik széles körben elérhetőek legyenek és hosszabb ideig fennmaradjanak. Az idei évben is megrendezik a Szabadtéri Színházak Találkozóját a Kultkikötőben, ahol három helyszínen, Balatonbogláron, az Alsóörsi Amfiteátrumban és Balatonszárszón összesen hét előadást tekinthet meg a közönség. A szövetség elnöke, Pócza Zoltán szerint a szabadtéri színjátszás Magyarországon egyedülállóan gazdag, és a szervezet szenvedélyes színházcsinálók közössége.