Dolgozó nyugdíjasok Magyarországon: szükség vagy lehetőség?

Magyarországon az elmúlt 13 év alatt jelentősen megnőtt a dolgozó nyugdíjasok száma, sokan közülük anyagi kényszerből vállalnak munkát a nyugdíj mellett. A Deutsche Welle riportjában bemutatott példák azt mutatják, hogy a nyugdíjas évek nem mindig a pihenésről szólnak.

Edit nyugdíjba vonulása után nem sokkal újra munkába állt, óvodapedagógusként folytatja a munkát, hogy megtakarítást gyűjthessen, amire korábban nem volt lehetősége. Veronika, aki 63 éves korában ment nyugdíjba és most 70 évesen konyhalányként dolgozik, a nyugdíját kiegészítő jövedelemnek örül, hiszen így már gyümölcsöt és kekszet is tud vásárolni.

A KSH adatai szerint 2023-ban közel 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott, ami jelentős növekedést jelent az elmúlt évekhez képest. A nyugdíjasok nagy része valószínűleg anyagi okokból vállal munkát, hiszen sokan élnek a létminimum alatt, a nyugdíjminimum pedig 2008 óta nem változott.

A magyar kormány a visegrádi országok közül a legnagyobb mértékű foglalkoztatottsági növekedést érte el a 65-74 éves korcsoportban, amit a konvergenciaprogramban kiemelten kezelnek, mint a munkavállalást ösztönző politika eredményét.