Donald Trumpnak saját elvbarátai vittek be egy gyomrost, ami a győzelmébe is kerülhet

Nehéz helyzetbe hozta Arizona állam szinte kizárólag konzervatív bírákból álló Legfelsőbb Bírósága Donald Trumpot, mivel a taláros testület lényegében illegálissá tette az abortuszt az államban egy nappal azután, hogy a republikánus elnökjelölt a téma kapcsán kijelentette: ő az államokra bízná a terhesség művi megszakításának szabályozását.

Kedden ült össze Arizona állam Legfelsőbb Bírósága, és egy 1864-es törvényt újjáélesztve lényegében betiltotta az abortuszt, kivéve, ha a nő élete veszélyben forog. A 160 éves törvény visszahozatalával Arizonában az egyik legszigorúbb szabályozás jött létre. A döntés 45 nap múlva, május végén lép életbe, mivel a volt főügyész megígérte, hogy addig nem fogja végrehajtani a törvényt. A mostani döntés nehéz helyzetbe hozta a demokrata Katie Hobbs kormányzót is, aki 24 hétig engedélyezné a terhesség művi megszakítását.

Az abortusz kérdése kényes kultúrpolitikai téma az országban. A republikánusok egy része szigorúbb szabályozást szeretne, míg a demokraták a lehető legmegengedőbb törvényeket támogatnák. A mostani döntés országos szintű hatásokkal bír, és a novemberi választásokon is fontos témává válhat.

A terhesség művi megszakítása az amerikai politika központi kérdése. A szövetségi szintű döntés helyett most állami szinten kell dönteni az ügyben. A Gallup közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak többsége bizonyos körülmények között támogatja az abortuszt. A 2022-es félidős választások során a demokraták a reprodukciós jogokat központi elemévé tették kampányuknak, ami részben hozzájárult a sikerükhöz.

Sok republikánus képviselőjelölt közleményben jelentette be, hogy nem támogatja az 1864-es törvény újjáélesztését. Kari Lake, a republikánusok szenátorjelöltje, a demokrata kormányzót és a republikánus többségű törvényhozást arra szólította fel, hogy álljanak elő egy támogatható megoldással. Más államokban is elítélték a döntést, és annak azonnali módosítását követelték.

A városi és kertvárosi nők többsége az ilyen szigorítások ellen van, és ezzel a témával még a politikailag inaktívak is mozgósíthatók. A republikánus képviselőjelölteknek fontos, hogy ne csak a rurális körzetekben szerezzenek mandátumot.

A demokraták reménykednek, hogy az abortusz a legfőbb kérdéssé válik több államban, és ezzel könnyebben tudnak mozgósítani. Joe Biden is beszállt a témába, és Trumpot bírálta az ő elnöksége alatt történt Roe kontra Wade felülírása miatt. Az arizonai döntés után Bidenék agresszív kampányba kezdenek a republikánusok ellen.

Donald Trump szerdán ellenérzésének adott hangot az arizonai abortusztilalommal kapcsolatban, és kijelentette, hogy nem írna alá országos abortusztilalmat, ha a Kongresszus az elnöki asztalára küldené. Az államban jelenleg is zajlik az aláírásgyűjtés egy novemberi, az elnökválasztással egybeeső népszavazás ügyében, amely a terhesség 24. hetéig alkotmányos joggá tenné az abortuszt. A szigorítás tükrében a népszavazás jelentősen aktivizálhatja az arizonai szavazókat. A demokraták arra fogadnak, hogy a terhességmegszakításhoz való hozzáférés lehet a legfőbb ütőkártyájuk Donald Trumppal és a republikánusokkal szemben a novemberi választáson. Kamala Harris alelnök holnap Arizonába látogat, hogy fellépjen a szigorítás ellen.