Karácsony Gergely: Sem égig érő vascsicsergőt, sem állami telekre céllövöldét nem tudok ígérgetni

Karácsony Gergely főpolgármester szerdán az ADOM Diákmozgalom, az Egységes Diákfront – Budapest és a Fridays For Future Magyarország képviselőivel egyeztetett a főváros jövőjéről.

A találkozón a diákok által kidolgozott részletes program került megvitatásra, amely Budapest jövőjével foglalkozik. Karácsony Gergely Facebook-oldalán osztotta meg, hogy a diákok komoly és felelős programot írtak, és a megbeszélés során részletesen áttekintették a program pontjait.

A főpolgármester beszámolt arról is, hogy a megbeszélésen hogyan tudnának közösen egy szabad, zöld és szolidáris jövőt biztosítani a város számára. Karácsony emlékeztetett, hogy korábban már többször kiálltak együtt az oktatás szabadságáért és a klímaváltozás ellen. A diákok által készített programot komolyabbnak tartja, mint hogy a kampányígérgetések sorában elveszítse jelentőségét.

Karácsony Gergely kijelentette, hogy nem kíván és nem is tud olyan ígéreteket tenni, mint az "égig érő vascsicsergő" vagy "állami telekre céllövölde". Ehelyett azt vállalta, hogy erősíteni fogják a fővárosi diákönkormányzat beleszólásának és képviseletének jogát és eszközeit. Továbbá ígéretet tett arra, hogy jobb hozzáférést biztosítanak a budapesti kultúrához, megoldásokat keresnek a klímaváltozás ellen, és zöldebbé teszik Budapestet. Megállapodtak abban is, hogy együtt újítják meg a közétkeztetést, és figyelembe veszik a diákok véleményét a lakhatási válság és a közösségi közlekedés fejlesztése, például a Bubi 3.0 kapcsán. Ezeket a lépéseket a következő hetekben kezdik meg, többek között ingyenes előadások biztosításával a diákoknak a fővárosi színházakban.

A főpolgármester bejelentette, hogy az egyeztetéseket a jövőben is folytatni fogják. A diákszervezetek is megszólaltak a találkozót követően, és részletesen beszámoltak a programról.