A honvédelmi miniszter szerint jó most katonának lenni

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint a Magyar Honvédségben jelenleg korszakváltás zajlik, ami miatt most különösen jó katonának lenni. A haderőfejlesztési program keretében indult változások az elmúlt két évben gyorsultak fel.

A miniszter a Kiskunhalasi Szakképző Centrum Dékáni Árpád Technikumban elmondott beszédében kiemelte, hogy a világban zajló események, különösen az Ukrajnában dúló háború következtében, Magyarország biztonsági helyzete jelentősen romlott, ezért a magyar haderő fejlesztése elengedhetetlen a magyar emberek életének, vagyonának és kultúrájának védelme érdekében.

Szalay-Bobrovniczky a Bács-Kiskun megyei nyolc kadétiskolából érkező több mint 150 területvédelmi tartalékos szerződésének ünnepélyes aláírásakor hangsúlyozta, hogy a területvédelmi tartalékosok szolgálata kiemelten fontos és szükséges a jelenlegi helyzetben.

A honvédelmi miniszter beszédében emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség átfegyverzése elkerülhetetlen, és ennek érdekében folyamatosan érkeznek a legmodernebb eszközök, valamint fejlesztik a katonák kiszolgálásához szükséges infrastruktúrát. Az átalakulás részeként a kétkomponensű haderő kialakítását is megnevezte, amely egyrészt a hivatásos haderőt, másrészt a területvédelmi tartalékosokat foglalja magában.

A miniszter kiemelte, hogy a megújuló magyar haderő olyan feladatokat lát el, amelyekre harminc éve nem volt lehetőség, mint például a nemzetközi hadgyakorlatok rendezése, vagy elfelejtett képességek, mint a PzH 2000 önjáró lövegek használata, újraélesztése. Továbbá beszámolt a toborzási folyamatban végrehajtott módosításokról is.

Végül Szalay-Bobrovniczky beszámolt a katonai identitásért felelős miniszteri biztos keddi kinevezéséről, akinek feladata a magyar harcos szellem jelen és jövőbeli kihívásokra való adaptálása lesz.