Francia gyártású high-tech harci helikopterek érkeztek a Magyar Honvédséghez

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából, ezzel tovább erősítve a magyar légierő ejtőernyős és légi deszant képességeit.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter bejelentése szerint a gépek hétfő délután landoltak a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár légibázisán. A Magyar Honvédség és a francia Airbus együttműködésének köszönhetően a most érkezett helikopterekkel a dandár H225M flottája már 8 darabra bővült.

A miniszter kiemelte, hogy a teljes, 16 gépből álló H225M-flotta fele már Magyarországon van. Az első helikopterek 2023. július 24-én érkeztek, és azóta folyamatosan bővül a flotta. Magyarország a NATO által előírt 2 százalékos költségvetési szintet második éve teljesíti, és ennek 20 százalékát a haderőfejlesztésre fordítja.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint 2024-et a légierő évének is nevezhetjük, hiszen számos új eszköz és intézkedés fókuszál az MH légi képességeire. Idén már 4 új Gripen beszerzéséről számolt be a tárca, és egy kiterjesztett valóság technológiát alkalmazó kiválósági központot hoztak létre a SAAB-bal, valamint a pilóták jelentős illetményemelésben részesültek.